Σε νέο φορέα η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Τη μεταβίβαση του συνόλου της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Θεσσαλονίκης σε νέο φορέα διαχείρισης προκρίνει ως μια εναλλακτική δυνατή λύση για την αποτελεσματική διαχείριση του Βυρσοδεψικού Πάρκου Θεσσαλονίκης το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Για τον "κίνδυνο λουκέτου" στο Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης
είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου καταγγέλλοντας ότι "υπήρξε αδράνεια και αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων" και ότι "ήταν εγκληματικό λάθος" το γεγονός ότι δεν ανατέθηκε η διαχείριση του Πάρκου στις επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν εκεί, με αποτέλεσμα να μην γίνουν οι απαιτούμενες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, ίδιες με αυτές που υπάρχουν στα βυρσοδεψικά πάρκα των χωρών της Ε.Ε.

Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης υπενθυμίζει ότι το "Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης" δεν αποτελεί αυτόνομη Βιομηχανική Περιοχή αλλά αυτοτελές τμήμα εντός της οριοθετημένης περιοχής της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ξυνίδης ενημερώνει επίσης ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, φορέας ίδρυσης της συγκεκριμένης Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής (ΒΕΠΕ) είχε προχωρήσει στη σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας τον οποίο είχε αποστείλει στο σύλλογο των υπό εγκατάσταση επιχειρήσεων βυρσοδεψείων προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι το έργο της διαχείρισης του "Βυρσοδεψικού Πάρκου". Για το σκοπό αυτό συστάθηκε η "Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Βιοτεχνικού Πάρκου Υδροβόρων Μονάδων ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και υπεβλήθη σχετικό αίτημα στην ΕΤΒΑ, το οποίο προωθήθηκε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για έγκριση.

Από το νόμο όμως 2545/97 για τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές, δεν προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του ούτε και έγκρισης Κανονισμού Λειτουργίας τμήματος μιας Βιομηχανικής Περιοχής, παρά μόνο του συνόλου της. Επιπλέον, δεν προβλέπεται ούτε η δυνατότητα αποχαρακτηρισμού τμήματος μιας θεσμοθετημένης περιοχής και δημιουργίας ανεξάρτητου Βιομηχανικού Πάρκου στο τμήμα αυτό και συνεπώς το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε από το υπουργείο.

"Ως εκ τούτου βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, επισημαίνουμε ότι μόνες δυνατές εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος της αποτελεσματικής διαχείρισης του Βυρσοδεψικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και για την κατασκευή κοινόχρηστων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων είναι είτε η μεταβίβαση του συνόλου της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης σε νέο φορέα διαχείρισης σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος είτε η τήρηση των υποχρεώσεων αυτών από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ", αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός κάνει όμως γνωστό ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, με επιστολή της προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου, διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να αναλάβει καμία επιπλέον υποχρέωση εκτός από όσα προβλέπονται από το Ν. 4458/65 για τις Βιομηχανικές Περιοχές.
Keywords
Τυχαία Θέματα