Στο...χιόνι το μισό χρέος,με στόχο το σύνολο....

Το σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους προανήγγειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποστούν σημαντικές απώλειες. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το γαλλικο πρακτορείο ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες
που μπορουν να σηκώσουν το βάρος να να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους. Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως "συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται η ουσιαστική αύξηση της συμμετοχής των τραπεζών". Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters, υποστήριξε στη Βουλή ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να είναι αυστηρή απέναντι στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στους στόχους των μέτρων λιτότητας. Παράλληλα, έκανε έκκληση στην Ευρώπη να υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στην ενίσχυση του ταμείου διάσωσης μέσω του ΔΝΤ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των ολλανδικών τραπεζών σε περίπτωση επιβολής φόρου στις οικονομικές συναλλαγές.

Η Ε.Ε. αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, καθώς εξακολουθεί να ελπίζει ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους θα είναι εθελοντική.

Το "καμπανάκι" για την κρίση χτυπά και εκτός ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, προειδοποίησε τους εταίρους του ότι η κρίση αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλες της ευρωπαϊκές οικονομίες. "Είχαμε λάβει αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρησίμευσαν ως γύψος για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες", είπε.

Όσον αφορά στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), πηγή που πρόσκειται στην ολλανδική αντιπροσωπεία δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι η γαλλική πρόταση για μετατροπή του σε τράπεζα εγκαταλείφθηκε. Η διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισίου για το μέλλον του ταμείου αποτελούσε τροχοπέδη στην επίτευξη συμφωνίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα