Στοίχημα για τον ευρύτερο ελληνισμό η κυπριακή προεδρία

Η ευρωπαϊκή προεδρία που αναλαμβάνει η Κύπρος τον Ιούλιο του 2012 αποτελεί στοίχημα, όχι μόνο για ένα σχετικά νέο και μικρό κράτος, αλλά και για τον ελληνισμό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης, που μιλούσε σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη, ύστερα από την υπογραφή του νέου Προγράμματος διετούς συνεργασίας Κύπρου
και Ελλάδας στον αγροτικό τομέα, ανέφερε ότι η κυπριακή προεδρία θα έχει την πλήρη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.

«Νοιώθω σαν να διοργανώνουμε μαζί αυτή την προεδρία. Διαβεβαίωσα τον κ. Ηλιάδη ότι η Κυπριακή προεδρία θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση μας σε ό,τι ζητά, δηλαδή εμπειρογνώμονες, διάχυση γνώσης, λειτουργίες, οργάνωση, τρόπους αποφάσεων, διαπραγματεύσεις, ό,τι συνιστά το δύσκολο τοπίο μιας προεδρίας», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει κάνει τουλάχιστον 3 καλές προεδρίες, προεδρίες που ήταν καθοριστικές για το μέλλον της ΕΕ.

«Ιδιαίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση ξαναζεί μια περίοδο στασιμότητας, σ’ ότι αφορά στην πορεία και τη μετεξέλιξή της, που την επιτείνει το γεγονός ότι υπάρχουν 27 χώρες που αποτελούν ένα σύνθετο μωσαϊκό και η μεγάλη κρίση που περνάει αυτή η περιοχή», ανέφερε ο Ελληνας Υπουργός.

«Σ’ αυτόν το δύσκολο βηματισμό, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι πάντα μαζί, τα δύο υπουργεία θα συνεργάζονται άψογα σε κάθε θέμα, που έχει σχέση με αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Εξ άλλου, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα συνεργασίας, το 12ο στη σειρά από το 1992, είναι ξεχωριστό και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην αρχή της συζήτησης για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, η οποία, κατά πάσαν πιθανότητα, θα επικυρωθεί επί κυπριακής προεδρίας.

«Είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, αφορά την ανάπτυξη της Ελλάδας και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μια πορεία που θα διαρκέσει πολλούς μήνες, με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχουμε μεγάλη ελπίδα ότι θα είναι τόσο επιτυχημένη η κυπριακή προεδρία, ώστε η σύνοδος κορυφής θα υιοθετήσει τα τελικά σημεία για την κοινή αγροτική πολιτική, από το 2014 μέχρι το 2020, που θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνείδηση ότι τα κοινά προϊόντα, η ανάδειξή τους, αλλά γενικότερα η αγροτική ανάπτυξη στην Κύπρο και την Ελλάδα συμβαδίζουν και προϋποθέτουν τη σύναψη πολύ συγκεκριμένων σχέσεων και συμμαχιών, τόσο με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και με κάθε ευρωπαϊκή χώρα, που θα μπορούσε να συμβάλει σ’ αυτό, ούτως ώστε μέσα από τις επί μέρους αποφάσεις για την εξειδίκευση της κοινής αγροτική πολιτικής, να ενισχυθούν οι μεγάλες ιδιομορφίες των δύο χωρών.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης απαρίθμησε ως ιδιομορφίες τη δύσκολη γεωγραφική περιοχή, την νησιώτικη περιοχή, τις ορεινές περιοχές, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον νότο, τα θέματα που έχου
Keywords
Τυχαία Θέματα