Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Το
θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντικείμενο τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, θα πρέπει να συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές με τις επαφές αυτού του είδους, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενισχύεται σε γενικές γραμμές το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δηλώσεις Αντ. Μιλόσοσκι μετά τη συνάντηση
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ήταν η ένατη κατά σειρά συνάντηση σε σχετικά μικρή περίοδο, ενός χρόνου. Διεξήχθη σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει βούληση από τις δύο πλευρές για τη συνέχιση του διαλόγου» ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν ακριβώς στο πλαίσιο της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, ως ο καλύτερος τρόπος για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και για την προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών.

Συναντήσεις με τον Ζακ Ντελόρ και την Επίτροπο Μάλστρομ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε εξάλλου σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ο ρόλος της Ελλάδας στις προσπάθειες που γίνονται για την οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές οι δυο πολιτικοί άνδρες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί βασικό στόχο ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις μειώσεις των μισθών.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ντελόρ συνέπεσαν στην άποψη ότι χρειάζεται βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, συναντήθηκε και με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ με την οποία συζήτησαν το θέμα της εκπαίδευσης στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών με την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων από την Αφρική και ειδικότερα από τη Λιβύη καθώς και η ανάγκη τήρησης από την Τουρκία της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων.
Keywords
Τυχαία Θέματα