Συνελήφθη πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) τον Ινιάκι ντε Ρεντερία, πρώην ηγετικό στέλεχος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, για την πιθανολογούμενη συμμετοχή του στην απαγωγή ενός δημοσίου λειτουργού το 1996, η οποία αποδείχθηκε ως η πλέον μακρόχρονη στην ιστορία της ένοπλης ομάδας, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.

Ο ύποπτος, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ιγνάθιο Γκράθια Αρέγι, συνελήφθη
στη μικρή κοινότητα Ρεντερία, κοντά στη Δονόστια (Σαν Σεμπαστιάν), χάριν της οποίας πήρε το ψευδώνυμό του. Ο Αρέγι θα μεταφερθεί στη Μαδρίτη.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαταγής του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πάβλο Ρουθ, έπειτα από τη σύνταξη μίας νέας έκθεσης της Πολιτοφυλακής, η οποία συνδέει τον Ρεντερία με την απαγωγή του σωφρονιστικού υπαλλήλου Χοσέ Αντόνιο Ορτέγα Λάρα, ο οποίος υπήρξε αιχμάλωτος της ΕΤΑ επί 532 ημέρες, από τις 17 Ιανουαρίου 1996 έως την 1η Ιουλίου 1997.

Ο Ινιάκι ντε Ρεντερία είχε συλληφθεί στη Γαλλία και είχε εκδοθεί το 2008 στην Ισπανία. Το 2010 είχε αφεθεί ελεύθερος.

Παράλληλα, τέσσερα στελέχη της ΕΤΑ, τρία εκ των οποίων είχαν συλληφθεί το 2006 στο Καντάλ της Γαλλίας, καταδικάσθηκαν από δικαστήριο στο Παρίσι σε ποινές φυλάκισης 4 έως 6 ετών.

Τα τέσσερα μέλη της ETA, ο καθένας τους ηλικίας περίπου 30 ετών, εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο φορώντας μπλουζάκια με την επιγραφή «Χον, απαχθείς, βασανισθείς, δολοφονηθείς» στη μνήμη του συντρόφου τους Χον Άνθα, του οποίου η σορός εντοπίσθηκε τον Μάρτιο του 2010 σε νεκροτομείο της Τουλούζης ένδεκα μήνες μετά την εξαφάνισή του.

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδικάσθηκαν οι Ενέκο Μπιλμπάο Αρέστι και Θοριόν Σαλσαμένδι Αμπάδ, ενώ ο Μπόρχα Γκουτιέρεθ Ελορδούι καταδικάσθηκε σε εξαετή φυλάκιση. Ο τέταρτος κατηγορούμενος Ίκερ Μενδιθάβαλ Κούβας, ή «Μένδι», ηλικίας 33 ετών, καταδικάσθηκε σε τετραετή φυλάκιση. Αυτός είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2007 και σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές εκείνη την εποχή προΐστατο των ομάδων της ΕΤΑ που ήταν επιφορτισμένες με τις κλοπές όπλων και εκρηκτικών από τη Γαλλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα