Το "ψάχνουν" το Σύμφωνο Πειθαρχίας για ρωγμές

Πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, η "δημοσιονομική αρετή" που θέλει να επιβάλει το Βερολίνο φαίνεται να παρουσιάζει τριγμούς όχι μόνο από τις "απείθαρχες" χώρες του Νότου αλλά και από την ομάδα των "ισχυρών" που προτάσσει το συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους είναι πλέον πραγματικότητα με το "μεγάλο χαμένο" την ίδια την οικονομία που αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο και απειλεί να καταστήσει εντελώς ανέφικτη την εφαρμογή
των στόχων.

Η Ισπανία φαίνεται να αποτελεί το πρώτο "θύμα" αυτού του αποκαλούμενου "φετιχισμού των δημοσιονομικών στόχων", με την Ιταλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο τιθάσευσης του τεράστιου δημόσιου χρέους της και την Ολλανδία να αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις οικονομικές προβλέψεις της, τη στιγμή που επανειλημμένως έχει επικρίνει τη δημοσιονομική χαλαρότητα των Ευρωπαίων εταίρων της.

Η πρώτη σκιά

Η Μαδρίτη "έριξε" χθες την πρώτη "σκιά" στη συμφωνία της συνόδου κορυφής για πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, διαμορφώνοντας το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 στο 5,8% του ΑΕΠ, στόχος πολύ πιο χαλαρός από το 4,4% που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.

Μία πρώτη "γεύση" είχε δώσει τη Δευτέρα, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα για το 2011 διαμορφώθηκε στο 8,5%, 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το στόχο που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα να εξοικονομήσει επιπλέον 30 δισ. ευρώ για τη μείωση του φετινού ελλείμματος, μετά την αναθεώρηση του στόχου του στο 5,8%, την ώρα που η ανεργία προβλέπεται να φθάσει εφέτος στο 24,3%.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να κινείται εντός των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., καθώς εμμένει στο στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, επισημαίνοντας ότι και ο νέος στόχος για το 2012 παραμένει στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Ραχόι υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τις αγορές, όμως οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφάνισαν νευρικότητα και οι τιμές των γερμανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς στιγμή στα ύψη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αναθεώρηση του στόχου, επικαλούμενος την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και λέγοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση της χώρας του για την οποία θα ενημερώσει την Κομισιόν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Ραχόι μετέβη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με την ελπίδα να εξασφαλίσει κάποια ελαστικότητα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων του, όμως δεν έγινε καμία συζήτηση επί του θέματος. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν επιμένει ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στη διόγκωση του ελλείμματός της το 2011, καθώς πηγές αποκάλυψαν στο Reuters ότι ορισμένοι
Keywords
Τυχαία Θέματα