Nεπάλ: Απαγόρευσε το TikTok για λόγους... κοινωνικής ηρεμίας

Το Νεπάλ απαγόρευσε το TikTok, καθώς το κρίνει επιβλαβές για την κοινωνική ηρεμία. Η συγκεκριμένη απαγόρευση είναι απόρροια του νέου κανόνα που απαιτεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργήσουν γραφεία συνδέσμου στη χώρα. Αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης επεσήμαναν πως περισσότερες από 1,600 υποθέσεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με το TikTok έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νεπάλ.

Σύμφωνα

με το BBC News, το TikTok, το οποίο έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, έχει απαγορευτεί από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Πριν μερικούς μήνες, η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το απέκλεισε, αλλά και το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το απαγόρευσε από το δίκτυό του. Ακόμη και το Πακιστάν έχει απαγορεύσει προσωρινά την εφαρμογή τουλάχιστον τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο του 2020, ενώ η υπηρεσία διαδικτυακών αγορών έκλεισε στην Ινδονησία τον περασμένο μήνα.

Η υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Rekha Sharma δήλωσε στο BBC Nepali ότι η πλατφόρμα διέδωσε κακόβουλο περιεχόμενο, προσθέτοντας ότι «η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και οι αρχές τηλεπικοινωνιών έχουν λάβει οδηγίες να εφαρμόσουν την απόφαση».

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Gagan Thapa, ανώτερος ηγέτης του Κογκρέσου του Νεπάλ, το οποίο αποτελεί μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού, αμφισβητώντας την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει απαγόρευση στο TikTok. «Ήταν μια προσπάθεια να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη ρύθμιση της πλατφόρμας», ανέφερε.

Το TikTok έχει τεθεί υπό έλεγχο από τις αρχές σε όλο τον κόσμο λόγω ανησυχιών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Παρόλο που η μητρική εταιρεία του TikTok η ByteDance, έχει προηγουμένως απορρίψει τον ισχυρισμό, το TikTok δεν απάντησε στο αίτημα του BBC για σχολιασμό της τελευταίας απαγόρευσης από την κυβέρνηση στο Νεπάλ.

Το TikTok υστερεί σε σχέση με το Facebook και το Instagram. Η αποδοχή που λαμβάνει όμως απο άτομα νέας γενιάς, το «ανεβάζει» σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές του. Το YouTube και το Facebook είναι δημοφιλή μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου όλων των ηλικιακών ομάδων, ενώ το TikTok-για ακόμη μια φορά- είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, με περισσότερο από το 80% των χρηστών κοινωνικών μέσων ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την έκθεση του BBC Media Action σχετικά με τη χρήση των μέσων ενημέρωσης στο Νεπάλ, το TikTok είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: Reporter.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα