ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι ευκαιρίες και οι παγίδες του νομοσχεδίου Μενέντεζ

Η δήλωση του Προέδρου περί «ατυχούς» τροπολογίας στο νομοσχέδιο Μενέντεζ, αφορά στην τροπολογία η οποία έχει γίνει από την επιτροπή εξωτερικών και αφορά στην πρόσθεση μιας πρόνοιας βάσει της οποίας ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να δίνει αναφορές σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Κογκρέσο, για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να περιορίσει ή να διακόψει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια που ισχύει βάσει της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογράψει η ΚΔ με τη Ρωσική Ομοσπονδία

το 2015, ανέφερε ο Διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι». 

Το Κογκρέσο, τόνισε, δεν χαράζει ούτε εκτελεί εξωτερική πολιτική, αλλά έχει τη δυνατότητα να την επηρεάσει και να δώσει μια γενική κατεύθυνση, όπως και γίνεται αυτή τη στιγμή με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, οι λεπτομέρειες και η εκτέλεση επαφίεται στην Κυβέρνηση. 

Για την Κύπρο, σημείωσε, έχει πολλαπλές αναγνώσεις αυτό το θέμα. 

Μια βασική ανάγνωση είναι το κατά πόσο έτσι όπως είναι τώρα το διεθνές σύστημα και η περιοχή μας, υφίσταται περιθώριο ουδέτερης εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τη διαμάχη των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ανέφερε ο κ. Κοντός. 

Η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή ύψιστης σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο, και καλείται από τις ΗΠΑ να παίξει κάποιο ρόλο στα πλαίσια της ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής, η οποία προκύπτει από τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Αμερικής, πρόσθεσε. 

Πλέον, συμπλήρωσε, διαμορφώνεται ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για τις ΗΠΑ

Το εν λόγω νομοσχέδιο πιθανώς να διαρρήξει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και αυτό θα είχε κόστος. Δεν δημιουργεί μόνο υποχρεώσεις, αλλά και πεδίο διαπραγματεύσεων για την ΚΔ, ανέφερε. 

Υπάρχει μπροστά μας μια ευκαιρία, είπε, εξαρτάται ωστόσο πώς θα αξιοποιηθεί. 

Στη δική του τοποθέτηση, ο Διδάκτωρ και Επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης ανέφερε ότι η τροπολογία αυτή εξυπηρετεί μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα και το θέμα είναι κατά πόσο τα συμφέροντα της ΚΔ ή και τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπίπτουν με αυτά. 

Το νομοσχέδιο έχει και θετικά στοιχεία και κάποιες παγίδες, θα πρέπει κανείς να το δει συνολικά, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι μια επί της αρχής καλή εξέλιξη μεν, για την οποία ωστόσο δεν πρέπει να θριαμβολογούμε. 

Εάν κανείς θεωρεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις -και ειδικότερα η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη αυτή τη στιγμή- παρά τις πληγές που έχει και τα προβλήματα, δεν παρεμβαίνουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στην κυριαρχία τρίτων κρατών, πλανάται πλάνην οικτράν. 

Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βλέπουν την Ανατολική Μεσόγειο από την οπτική μιας περιφέρειας η οποία έχει πολλαπλή σημασία και διαστάσεις γι’ αυτές, είναι το ενεργειακό που είναι προφανές, υπάρχουν ωστόσο και άλλες πτυχές που έχουν να κάνουν με ζητήματα ασφάλειας και τη Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχει και η διάσταση ενός ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων εκτός περιοχής μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, σημείωσε ο κ. Φίλης. 

Η Αμερική, τόνισε, θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική και φυσική της παρουσία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτή την παράμετρο. 

Keywords
Τυχαία Θέματα