«Ανεύθυνες» οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, λέει η Μόσχα

Η Ρωσία καταδίκασε ως "ανεύθυνες" τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των Χούθι στην Υεμένη, εκτιμώντας ότι «μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μπορεί να διαγράψει τις θετικές τάσεις που είχαν πρόσφατα εμφανισθεί στη διαδικασία διευθέτησης στην Υεμένη και να προκαλέσει επίσης αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου

Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο, η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι «για να δικαιολογήσουν την επιθετικότητά τους οι Αγγλοσάξονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ψήφισμα 2722 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε την προηγούμενη ημέρα με το πρόσχημα της διασφάλισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», γι’ αυτό και η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως και άλλες τρεις χώρες, ενώ το ψήφισμα 2722 υπερψηφίστηκε από 11 κράτη μέλη του Συμβουλίου.

«Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τέτοιες ανέντιμες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο μεθόδους εδώ και πολύ καιρό. Όλοι θυμούνται πού οδήγησαν οι βίαιοι τυχοδιωκτισμοί, που υλοποίησαν στη Λιβύη και στο Ιράκ, για την εξαπόλυση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν επίσης διαστρεβλωμένες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ", ανέφερε ο κ. Ζαχάροβα.

"Οι λαοί αυτών των χωρών και ολόκληρης της περιοχής αισθάνονται έως σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες των παράνομων στρατιωτικών επεμβάσεων της Ουάσιγκτον και των υπασπιστών της», σχολίασε η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης Ρώσων και ξένων δημοσιογράφων.

Η κ. Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει έντονα την επίθεση στην Υεμένη από μια ομάδα χωρών χωρίς την εντολή του ΟΗΕ» και υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμμερίζεται «τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι περιφερειακοί εταίροι μας, ειδικότερα η Σαουδική Αραβία» και καλεί «σε εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης».

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο τυχοδιωκτισμός των δυνάμεων του παράνομου συνασπισμού αποτελεί άμεση απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», κατέληξε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, παραπέμποντας στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Υεμένη, που ζήτησε από χθες η Ρωσία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, Βρετανία και ΗΠΑ επιχείρησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προηγήθηκε, να νομιμοποιήσουν τις επιθέσεις στην Υεμένη, όμως «η προσπάθεια αυτή ήταν ανεπιτυχής, διότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε δεν παρέχει κανένα δικαίωμα να καταφερθούν χτυπήματα».

Ο κ. Πεσκόφ σημείωσε ταυτόχρονα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ότι η Μόσχα έχει «επανειλημμένα καλέσει τους Χούθι να εγκαταλείψουν τέτοιες πρακτικές και τις θεωρούμε εξαιρετικά λανθασμένες».

«Άλλη μια παρανομία, για την οποία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των Χούθι η Πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, καθώς έγιναν «χωρίς προσφυγή στον ΟΗΕ, χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία».

Η κ. Ματβιένκο εκτίμησε ότι «κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι στην προσπάθειά της να διατηρήσει την ολισθαίνουσα ηγεμονία της, η Δύση δημιουργεί μονίμως νέες εστίες έντασης, σημεία θερμών συγκρούσεων, σπέρνει το χάος, αγνοώντας οποιοδήποτε κανόνα του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα