Αντιδράσεις για μέτρα ενάντια στους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί

Η Diyalog  (20.01.24) κάτω από τον τίτλο: «Πρόστιμα και φυλάκιση», αναφέρεται σε νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο θα αποτρέπει ταξί με «πινακίδες της  εγγραφής ΤΔΒΚ» να παραλαμβάνουν επιβάτες από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και να τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα,  σύμφωνα με την επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι οδηγοί που μεταφέρουν επιβάτες

με ταξί και μικρά λεωφορεία «με πινακίδες κυκλοφορίας της ΤΔΒΚ» με το σήμα «Τ» θα τιμωρούνται με πρόστιμο 750 ευρώ και στον ιδιοκτήτη του οχήματος με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Το νομοσχέδιο, που ετοιμάστηκε επειδή Ελληνοκύπριοι  οδηγοί ταξί κατήγγειλαν ότι «χάνουμε τις δουλειές μας», σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ ή φυλάκιση έως 12 μήνες για όσους διαπράξουν το ίδιο αδίκημα για δεύτερη φορά. Οι οδηγοί ταξί μιλώντας στη Diyalog είπαν:

«Εάν αυτός ο νόμος ψηφιστεί […]  και εφαρμοστεί, θα αποτρέψουμε τη διέλευση οχημάτων με ελληνοκυπριακές πινακίδες στο βορρά».

«Στόχος να καταφέρουν πλήγμα στην οικονομία της ΤΔΒΚ!»

Εξάλλου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Kıbrıs  (20.01.24) γράφει ότι η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Μπερκσάν Μπεκίρ Ακαντέρε (Bersan Bekir Akandere), πρόεδρος του «συνδέσμου μέσων μαζικών μεταφορών», είπε ότι «αυτό που γίνεται εδώ, γίνεται για να πλήξει την οικονομία της χώρας» και επεσήμανε ότι οι μεταφορές γίνονται νόμιμα στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας  για το θέμα, ο Ακαντέρε χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις «ως επιθυμία των Ελληνοκυπρίων να δώσουν πλήξουν την τουρκοκυπριακή οικονομία».

Ο Ακαντέρε δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσουν κάποιες συναντήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές της εβδομάδας για να λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα και ότι θα επικοινωνήσουν και με τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρέκ  (Niyazi Kızılyürek).

«Η μεταφορά επιτρέπεται στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή»

«Στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να παραλάβουν τους τουρίστες τους από το νότο και να τους μεταφέρουν στο βορρά με λεωφορεία και ταξί ενώ εμείς μπορούμε να παραλάβουμε τους επιβάτες μας μόνο από τα αεροδρόμια του νότου και να τους φέρουμε προς βορρά καλύπτοντας το Τ στις πινακίδες μας. Δεν μπορεί να τους παραλάβουμε από τον νότο και να τους πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο του νότου. Μπορούμε να κάνουμε μόνο τους δικούς μας πολίτες σε καθημερινές εκδρομές. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να πάρετε μια επιθεώρηση από το νότο, να πάρετε μια επαγγελματική άδεια στο νότο και να ασφαλιστείτε για λεωφορεία από ένα μόνο σημείο, όχι από τις πύλες διέλευσης. Αλλά οι άνθρωποι από το νότο μπορούν εύκολα να έρθουν στον βορρά και να κάνουν περιοδεία. Δεν υπάρχει ισότιμο καθεστώς εδώ», είπε.

Ο Ακαντέρε επεσήμανε ότι αυτά «τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων», όπως τα χαρακτήρισε, θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί «με τον πρόεδρο, τον υπουργό εξωτερικών, την κυβέρνηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις».

«Αυτή η μεταφορά είναι δικαίωμα. Όπως τους δώσαμε το δικαίωμα να μεταφέρουν λεωφορεία στον νότο μετά το 2003, αυτό είναι το δικαίωμα που μας δόθηκε και δεν πρέπει να καταργηθεί», υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις Τ/κ ταξιτζήδων για ν/σ που ετοιμάζεται στις ελεύθερες περιοχές

Keywords
Τυχαία Θέματα