Αντίδραση Πρεσβείας Κίνας στη Γερμανία σε συλλήψεις για κατασκοπεία

Η Κινεζική Πρεσβεία στη Γερμανία αντέδρασε έντονα στην είδηση ότι συνελήφθησαν τρεις Γερμανοί για κατασκοπευτική δραστηριότητα για λογαριασμό της Κίνας.

Η Κινεζική Πρεσβεία απέρριψε τις κατηγορίες, καλώντας τη γερμανική πλευρά με δηλώσεις στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, «να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας προκειμένου να χειραγωγήσει πολιτικά την εικόνα της Κίνας και να τη δυσφημίσει’»

Οι τρεις Γερμανοί, ένα παντρεμένο ζευγάρι και ένας ακόμη άντρας, συνελήφθησαν στην Έσση και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η Ομοσπονδιακή

Εισαγγελία κατηγορεί τον έναν από τους υπόπτους ότι απέσπασε πληροφορίες για καινοτόμες, στρατιωτικά αξιοποιήσιμες τεχνολογίες για λογαριασμό της Κίνας, ενώ και οι τρεις κατηγορούνται για δραστηριότητες πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών και για παράβαση του νόμου εξωτερικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα στην Καρλσρούη, οι αποσπασθείσες πληροφορίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στην επέκταση της ναυτικής μαχητικής δύναμης της Κίνας, ενώ η χρονική περίοδος κατά την οποία φαίνεται να ξεκίνησε η κατασκοπευτική δραστηριότητα προσδιορίζεται πριν τον Ιούνιο του 2022.

Η διαδικασία κατά των τριών υπόπτων βασίζεται σε πορίσματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Εξάλλου, ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας συνέλαβε στη Δρέσδη συνεργάτη του πολιτικού του AfD Mαξιμίλιαν Κραχ, ο οποίος είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας.

Ο Jian G., κινεζικής καταγωγής που συνελήφθη στη Δρέσδη, κατηγορείται ότι επί σειρά ετών ενήργησε ως πράκτορας των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ κατέχει πλέον τη γερμανική υπηκοότητα και μετά το πέρας των σπουδών του στη Γερμανία εργάστηκε αρχικά ως επιχειρηματίας. Το 2019 ο Κραχ τον διόρισε βοηθό του και μετά από επίσκεψη του Γερμανού Ευρωβουλευτή στο Πεκίνο, κατά την οποία ο Jian G τον συνόδευε, φέρεται να ξεκίνησε να εργάζεται για τις αρχές στο Πεκίνο.

Οι ανακριτές αναφέρουν πως ασκούσε κατασκοπεία εις βάρος της κινεζικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται εξόριστη στη Γερμανία, συμμετέχοντας με διάφορες ιδιότητες σε ομάδες της αντιπολίτευσης και συλλέγοντας πληροφορίες για Κινέζους αντιφρονούντες.

Σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2024 ο κατηγορούμενος μετέφερε επανειλημμένα πληροφορίες σχετικά με διαπραγματεύσεις και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είχε προσφερθεί και ως πληροφοριοδότης στις γερμανικές αρχές ασφαλείας πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, ωστόσο δημιουργήθηκαν υποψίες ότι θα δρούσε υπέρ των συμφερόντων του κινεζικού κράτους εξαιτίας εντοπισμού ύποπτης δραστηριότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντίδραση Πρεσβείας Κίνας, Γερμανία,antidrasi presveias kinas, germania