Αξιωματούχοι του Η.Β συζήτησαν την ιδέα «νέας παραλλαγής» για επιβολή Lockdowν

Η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε τη χρήση «φόβου» και «ενοχής» για να εξαναγκάσει το κοινό να ακολουθήσει τους κανόνες καραντίνας COVID-19, σύμφωνα με μηνύματα Whatsapp που διέρευσαν και έλαβε η εκπομπή Sunday Telegraph.

Σύμφωνα με το BBC, o τότε υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ πρότεινε στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τακτικά πληροφορίες σχετικά με μια νέα

παραλλαγή του Κεντ προκειμένου να «φοβίσει τα παντελόνια σε όλους» για να διασφαλίσει ότι τηρούν τους κανόνες τα Χριστούγεννα του 2020.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε αρχικά σχεδιάσει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις διακοπές, κάνοντας στροφή  την τελευταία στιγμή.

Ο Χάνκοκ έστειλε μήνυμα σε έναν σύμβουλο στις 13 Δεκεμβρίου, πέντε ημέρες πριν από την κατάργηση του σχεδίου, συζητώντας την πιθανότητα ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν να αντισταθεί σε ένα lockdown στην πρωτεύουσα.

«Αντί να κάνουμε υπερβολική σηματοδότηση προς τα εμπρός, μπορούμε να κάνουμε ένα άνοιγμα με το νέο στέλεχος», είπε ο σύμβουλος.

«Θα τρομάξουν τα παντελόνια όλων με το νέο στέλεχος», είπε ο Χάνκοκ.

«Ναι, αυτό θα αλλάξει τη σωστή συμπεριφορά», απάντησε ο σύμβουλος.

Ο Χάνκοκ συνέχισε να ανακοινώνει την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής την επόμενη μέρα.

Σε ξεχωριστά μηνύματα, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση προώθησε σκόπιμα ένα αφήγημα  ότι η κατάσταση του COVID-19 ήταν τρομερή.

Η κυβέρνηση είχε σταματήσει να δημοσιεύει μια «λίστα παρακολούθησης» που περιείχε δεδομένα για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Ο Ντέιμον Πουλ, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Χάνκοκ, είπε σε ένα μήνυμα ότι η αποτυχία δημοσίευσης των δεδομένων θα μπορούσε να είναι επωφελής επειδή «βοηθά το αφήγημα ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα».

Μια άλλη ανταλλαγή από τον Ιανουάριο του 2021 δείχνει τον επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας, Σάιμον Κέις, να συζητά «την ενίσχυση των μηνυμάτων», λέγοντας ότι ο «παράγοντας φόβος/ενοχή» ήταν «ζωτικής σημασίας».

Σε μια δήλωση απαντώντας στις διαρροές, ο κ. Hancock είπε: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία υπόθεση δημόσιου συμφέροντος για αυτή την τεράστια παραβίαση».

«Όλο το υλικό για το βιβλίο έχει ήδη τεθεί στη διάθεση της Διερεύνησης, που είναι το σωστό και μοναδικό μέρος για να εξεταστούν όλα σωστά και να αντληθούν τα σωστά μαθήματα».

«Όπως είδαμε, η απελευθέρωσή τους με αυτόν τον τρόπο δίνει μια  μερική, προκατειλημμένη αναφορά που ταιριάζει σε μια ατζέντα κατά του lockdown».

Τα μηνύματα διέρρευσαν στην Telegraph από τη δημοσιογράφο Isabel Oakeshott, η οποία τα είχε πάρει από τον Hancock για να γράψει το βιβλίο του Pandemic Diaries.

Keywords
Τυχαία Θέματα