Χατζημανώλη: Το Υφυπουργείο υποστηρίζει νέες προσεγγίσεις για ναυτιλία

Τη στήριξη της Κύπρου σε πρωτοβουλίες που συνδράμουν ώστε η ναυτιλία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο, εξέφρασε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, χαιρετίζοντας το πρωί δυο συνέδρια που πραγματοποιούνται στη Λεμεσό.

Σε χαιρετισμό της στο συνέδριο της Cyprus Shipping News με θέμα την ναυτιλιακή τεχνολογία, η Μαρίνα Χατζημανώλη ανέφερε πως, έχοντας θέσει τις βάσεις

για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κυβέρνησης «πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα έξυπνα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Ένα ισχυρό εργαλείο, συνέχισε, είναι η τεχνητή νοημοσύνη που συνεχώς εξελίσσεται, αλλάζει και βελτιώνεται, υποδεικνύοντας ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, να εξεταστούν οι προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και οι τρόποι εφαρμογής της στον κόσμο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Σημείωσε δε ότι «οι παγκόσμιες και γρήγορες αλλαγές στο τεχνολογικό περιβάλλον είναι πλέον ένα καθημερινό στοιχείο που καλούμαστε όλοι να αναλογιστούμε και να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες από τυχόν υβριδικές απειλές».

Όπως υπέδειξε η Μαρίνα Χατζημανώλη «η κρίσιμη υποδομή των ναυτιλιακών εταιρειών και πλοίων μπορεί να γίνει ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις και ως εκ τούτου, όλοι μαζί, πρέπει να βρούμε τρόπους να παρέχουμε ασφάλεια στη ναυτιλιακή μας βιομηχανία».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως, μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και της προώθησης της καινοτομίας στον ναυτιλιακό τομέα, η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας και να γίνει ακόμη πιο δυνατή ως ένας σημαντικός πρωταγωνιστής του ναυτιλιακού κλάδου.

«Η Κυβέρνησή μας υποστηρίζει πλήρως οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και αναπτύσσουν περαιτέρω τη ναυτιλιακή βιομηχανία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να προωθούμε συζητήσεις και συνέδρια όπως αυτό που πραγματοποιείται εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας «είναι έτοιμο να αγκαλιάσει νέες προσεγγίσεις και ιδέες που στοχεύουν στην πρόοδο της κυπριακής ναυτιλίας, η οποία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ισχυρή, ανθεκτική στην κρίση και να δρα προληπτικά στις προκλήσεις και τις νέες τάσεις».

Η Κυβέρνηση, κατέληξε, έχει ένα φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την κυπριακή ναυτιλία και είναι αποφασισμένη να μετατρέψει αυτό το όραμα σε βιώσιμες δράσεις για αλλαγές προς όφελος της κυπριακής αλλά και της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ακολούθως, η Μαρίνα Χατζημανώλη χαιρέτησε το συνέδριο «Blue Day: Navigating the Blue Future», το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία ναυτιλιακών και εμπορικών προμηθειών GENPRO.

Η Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της από τη συνεργασία της GENPRO με την Διεθνή Ναυτιλιακή Ένωση Αγοράς (IMPA) με στόχο τη σύσταση Πρότυπου Βιωσιμότητας της θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας  (MSCSS -  Marine Supply Chain Sustainability Standard), «μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που υπόσχεται τον μετασχηματισμό του ναυτιλιακού τομέα όπως τον ξέρουμε».

«Αυτό το πρότυπο ανταποκρίνεται σε μια κρίσιμη ανάγκη του κλάδου μας, παρέχοντας ένα σημείο αναφοράς στο οποίο μπορούμε να αξιολογήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις πιστοποιήσεις βιωσιμότητας των προμηθευτών, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια στις δραστηριότητες», συμπλήρωσε.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη υπέδειξε πως, ο ναυτιλιακός τομέας διαθέτει ένα μεγάλο και πολύπλοκο δίκτυο με περισσότερα από 400 πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο ένα συγκεκριμένο και παγκόσμια αποδεκτό πρότυπο, κάτι που δυσκολεύει τις ναυτιλιακές εταιρείες στις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η εισαγωγή του προτύπου MSCSS υπόσχεται να αποτελέσει ένα μετασχηματιστικό ορόσημο στον κλάδο, είπε και πρόσθεσε πως, μπορεί η πορεία της ναυτιλίας να είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά εμπεριέχει και μεγάλες ευκαιρίες.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, τόνισε, έχει υιοθετήσει μέτρα που ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, όπως η μείωση της φορολογία σε κυπριακά και κοινοτικά πλοία που χρησιμοποιούν εξοπλισμό που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία πλήρης ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε ένα περιβάλλον «χωρίς χαρτί».

«Μαζί πλέουμε προς μια πιο βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία και κάνουμε κύματα αλλαγής, χαράσσοντας μια πορεία προς ένα φωτεινότερο, καθαρότερο και πιο γαλάζιο μέλλον για τη βιομηχανία και τον πλανήτη μας», κατέληξε στο χαιρετισμό της η Μαρίνα Χατζημανώλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα