Έκθεση χαρτών από το 1550 μέχρι το 1865 στο Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας

Έκθεση χαρτών που απεικονίζουν τη Λάρνακα αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελούν μέρος της συλλογής του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Λάρνακας, φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντιγόνη Περεντού – Βαβατσινιώτη, επιμελήτρια του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Λάρνακας «η έκθεση αποτελεί μέρος της μεγάλης συλλογής χαρτών του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Λάρνακας. Η συλλογή

αποτελείται από 110 χάρτες και στο χώρο της έκθεσης εκτίθενται 17 χάρτες και χρονολογούνται από το 1550 μέχρι το 1865»

Πρόσθεσε ότι «έγινε μόνο μια μικρή επιλογή των χαρτών απλώς για να προσελκύσουμε τον κόσμο για να δει τι υπάρχει στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας. Οι περισσότεροι χάρτες της συγκεκριμένης έκθεσης αφορούν τόσο τον κόλπο της Λάρνακας όσο και της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο» είπε και σημείωσε πως «υπάρχουν και ναυτικοί χάρτες του κόλπου της Λάρνακας».

Όπως είπε η επιμελήτρια του Ιστορικού Αρχείου «η έκθεση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο. Η πρώτη αποτελείτο από γκραβούρες της Λάρνακας που χρονολογούνταν μεταξύ 16 και 17ου αιώνα, ενώ θα ακολουθήσουν μια σειρά από εκθέσεις με πιο στοχευμένο θέμα».

Η επόμενη έκθεση, συνέχισε «θα απεικονίζει την αποβάθρα της Λάρνακας, δηλαδή το κτίσιμο, τα εγκαίνια αλλά και φωτογραφίες της. Όλα τα εκθέματα περιλαμβάνονται στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας, που είναι μια συλλογή που άρχισε να δημιουργείται αρχές του 1980 και συνεχίζει από τότε να εμπλουτίζεται».

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Περεντού -Βαβατσινιώτη είπε πως «οι περισσότερες γκραβούρες και χάρτες προέρχονται από δωρεές, ενώ μερικές αγοράστηκαν τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό».

Όσον αφορά τα άτομα που χαρτογράφησαν τους χάρτες, είπε πως «κάτω από τον κάθε χάρτη υπάρχει ένα μικρό κείμενο και λεζάντα, που περιλαμβάνουν τον σχεδιαστή, τον χαράκτη και τον εκδότη, αφού όλοι οι χάρτες βρίσκονταν σε άτλαντες. Για παράδειγμα ένας χάρτης του 1554, η πρώτη φορά που εκδόθηκε ήταν το 1544, στο βιβλίο «Κοσμογραφία» που αποτελείτο από έξι τόμους και είναι του Μούνστερ, που απεικονίζει την Κύπρο με μόνο τρεις πόλεις, με αρκετά στοιχεία βουνών και ένα καράβι».

Εξήγησε ακόμα ότι «ο συγκεκριμένος χάρτης είναι πολύ σπάνιος και ειδικά η έκδοση του 1854. Συνολικά είχαν γίνει 26 εκδόσεις της σειράς βιβλίων «Κοσμογραφία» μέσα σε 100 χρόνια». 

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «προγραμματίζεται να γίνουν επισκέψεις μαθητές από σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν για τα γεγονότα της εποχής. Οι επισκέψεις αυτές θα γίνονται σε συνδυασμό με το Μουσείο του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου που βρίσκεται δίπλα στην πρώην Λέσχη Αξιωματικών».

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το απόγευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα