Ενώπιον της Επ.Παιδείας το θέμα της απαγόρευσης της παράστασης «Η μάνα του»

Με αφορμή την απαγόρευση προβολής του θεατρικού έργου «Η μάνα του» από τις κατοχικές αρχές κατά τον προηγούμενο μήνα, o Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, έθεσε το θέμα στην χθεσινή συνεδρία των συντονιστών της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο συντονιστής της Ομάδας της Αριστεράς στην εν λόγω επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Κιζίλγιουρεκ, πέραν της καταδίκης του γεγονότος, ζήτησε όπως αρθούν τα όποια εμπόδια

προβάλλονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για τη βελτίωση της πολιτιστικής συνεργασίας.

Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Τουρκοκύπρια κ. Τσαβούσογλου, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, που απειλείται με απόλυση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου επειδή δεν της αναγνωρίζεται ο τίτλος του προπτυχιακού της, που εκδόθηκε στα κατεχόμενα και ενώ έχει διδακτορικό από Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ εξήγησε πως χρειάζεται να ληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης και της συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων και κάλεσε την επιτροπή να δείξει την έμπρακτη στήριξη της.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, συμφώνησαν με τον κ. Κιζίλγιουρεκ επισημαίνοντας ότι η συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας είναι σημαντικά συστατικά για την επαναπροσέγγιση και γενικά για την συμφιλίωση των λαών.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε ότι μετά τις ευρωεκλογές αντιπροσωπεία της Επιτροπής να επισκεφθεί την Κύπρο με στόχο την προώθηση της συνεργασίας γύρω από τα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι η παράσταση του Θεάτρου «Αντίλογος», η οποία θα ανέβαινε στην Κερύνεια, σε συνεργασία με μία τουρκοκυπριακή δεξαμενή σκέψης, προωθεί την ειρήνη και τη συμφιλίωση στο νησί. Βασίζεται στο δράμα που βίωσε η οικογένεια Παπαλαζάρου και της μάνας που έχασε δύο γιους. Ο ένας γιος δολοφονήθηκε από την ΕΟΚΑ Β' (1973) και ο άλλος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974.

Σημειώνεται ότι, η απαγόρευση της παράστασης οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από προοδευτικούς ανθρώπους και καλλιτεχνικούς κύκλους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα