Για ποιο λόγο ανάβει η φλόγα μετά από γεωτρήσεις

Σήμερα ανακοινώθηκε το επιτυχές άναμμα της φλόγας στον στόχο Κρόνος του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά την γεώτρηση της ΕΝΙ. Το άναμμα της φλόγας και συγκεκριμένα η ελεγχόμενη καύση  είναι μια συνήθης διαδικασία που ακολουθείται συνήθως μετά την γεώτρηση  για μια σειρά από τυπικούς λόγους, οι οποίοι δίνουν παράλληλα και ποιοτικά στοιχεία του κοιτάσματος:  

Οι τυπικοί λόγοι είναι

1) ως μέρος της δοκιμής για την σταθεροποίηση της πίεσης και της ροής από ένα φρεάτιο 2) διαχείριση των καυσαερίων που δεν μπορούν να συλληφθούν

ή να υποστούν επεξεργασία 3) για ασφάλεια ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την εκτόνωση της πίεσης.

To χρώμα της φλόγας μπορεί να είναι ενδεικτικό της θερμοκρασίας, του τύπου καυσίμου ή της πληρότητας της καύσης.

Μπλε Φλόγα Σημαίνει Πλήρης Καύση

Μια μπλε φλόγα σημαίνει πλήρη καύση του αερίου. Με την πλήρη καύση, το LPG (Προπάνιο) καίγεται με μπλε φλόγα. Καθαροί υδρογονάνθρακες όπως το μεθάνιο (εξευγενισμένο φυσικό αέριο), το προπάνιο, το βουτάνιο και τα αέρια αιθανίου καίγονται επίσης με μπλε φλόγα. Αυτά τα αέρια είναι όλα αλκάλια και είναι αέριο που καίγεται με μπλε φλόγα.

Ένα υγραέριο καίγεται με μπλε φλόγα σε θερμοκρασία περίπου 1.980°C. Για το Φυσικό Αέριο (Μεθάνιο), η θερμοκρασία της μπλε φλόγας είναι περίπου 1.960°C.

Η ρύθμιση της παροχής αέρα (οξυγόνου) επηρεάζει το χρώμα και την θερμοκρασία της φλόγας. Η αύξηση της παροχής αέρα στον καυστήρα έχει ως αποτέλεσμα πληρέστερη καύση, λιγότερη αιθάλη, υψηλότερη θερμοκρασία και μπλε χρώμα φλόγας.

Κίτρινες ή κόκκινες φλόγες σημαίνει ατελής καύση

Μια πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη φλόγα σημαίνει ατελής καύση του αερίου.

Ένας καυστήρας με χαμηλή παροχή αέρα οδηγεί σε ατελή διαδικασία καύσης που οδηγεί σε αιθάλη κίτρινη ή κόκκινη φλόγα και σε ψυχρότερη θερμοκρασία.

Οι κίτρινες ή κόκκινες φλόγες οφείλονται στην πυράκτωση πολύ λεπτών σωματιδίων αιθάλης που παράγονται στην φλόγα.

Αυτός ο τύπος κόκκινης φλόγας καίγεται μόνο στους περίπου 1.000 °C (αντί για 1.980 °C για μια μπλε φλόγα LPG).

Keywords
Τυχαία Θέματα