Η Γαλλία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αποτροπή της κατάρρευσης της Ουκρανίας

Η Γαλλία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την κατάρρευση της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να κάνει πόλεμο κατά της Ρωσίας, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ.

«Ολα όσα κάνουμε είναι για να αποφύγουμε τον πόλεμο και προφανώς όχι για να ενισχύσουμε την ανησυχία των Γάλλων», διαβεβαίωσε ο Στεφάν Σεζουρνέ με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France

Inter απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα αποστολής ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία στο οποίο αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την Δευτέρα τους συμμάχους της Ουκρανίας να κάνουν ένα άλμα για να διασφαλίσουν την ήττα της Ρωσίας, επιταχύνοντας και ενισχύοντας την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία, για αποστολές υποστήριξης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει συναίνεση επ' αυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επανέλαβε σήμερα ότι το πλαίσιο που έχει ορισθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν είναι «να αποτρέψουμε μια νίκη της Ρωσίας χωρίς να κάνουμε πόλεμο στην Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό τίποτε δεν αποκλείεται», επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ουκρανίας την στιγμή που η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο είναι όλο και πιο αβέβαιη λόγω της πιθανότητας επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Θα ήταν οικονομική καταστροφή (...) Αν κατέρρεε η Ουκρανία, το 30% της αγοράς σιτηρών θα ελεγχόταν από την Ρωσία, γεγονός που θα της έδινε την δυνατότητα να μας επιτεθεί στις αγορές», εξήγησε ο Στεφάν Σεζουρνέ, που αναφέρθηκε στην συνέχεια στον κίνδυνο προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία άνευ προηγουμένου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Και έπειτα το ξέρουμε καλά, και επ' αυτού έχουμε πληροφορίες, ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει εκεί», είπε εννοώντας ότι η Μόσχα πιθανόν να εισέβαλλε και σε άλλες χώρες.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην εύθραυστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προετοιμασία των ευρωεκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων και τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας.

«Η Ρωσία έχει αλλάξει συμπεριφορά» , κατέληξε, πράγμα που δικαιολογεί την ακλόνητη υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Διερεύνηση και διαφάνεια ζητά η Φον ντερ Λάιεν για θανάτους αμάχων στη Γάζα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Ουκρανίας,gallia, oukranias