Η Αίγυπτος απαγορεύει το νικάμπ στα σχολεία

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης του νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο στα σχολεία από την αρχή της επόμενης περιόδου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η υπουργός Παιδείας της χώρας Ρέντα Χεγκάζι ανακοίνωσε τη Δευτέρα,ότι οι μαθητές θα εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα φορέσουν μαντίλα, αλλά επέμεινε ότι δεν πρέπει να καλύπτει το πρόσωπό τους.

Διαβάστ επίσης: Μαντήλα, μπούργκα, χιτζάμπ και νικάμπ - Tι ισχύει σε χώρες της Ευρώπης

Είπε επίσης ότι ο κηδεμόνας του παιδιού

θα πρέπει να γνωρίζει την επιλογή τους και ότι πρέπει να έχει γίνει χωρίς εξωτερική πίεση.

«Εδώ, ο ρόλος των δασκάλων της αραβικής γλώσσας, της θρησκευτικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής και ψυχολογικής εκπαίδευσης θα είναι να προετοιμάσουν ψυχολογικά τους μαθητές να εφαρμόσουν την απόφαση του υπουργείου με κάθε καλοσύνη και ευγένεια, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών και τους επίπεδο ηλικίας», είπε σε δήλωσή του.

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για τη χρήση του νικάμπ στα σχολεία εδώ και πολλά χρόνια στην Αίγυπτο.

Το ένδυμα φοριέται από μουσουλμάνες για θρησκευτικούς λόγους σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες.

Διαβάστε επίσης: Η Γαλλία απαγορεύει την αμπάγια στα σχολεία

Κάποιοι στην Αίγυπτο το συνδέουν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που απαγορεύτηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2013, την ίδια χρονιά που μια εκλεγμένη κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από την Αδελφότητα ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, μια ομάδα δικαιωμάτων υποστήριξε ότι το αιγυπτιακό σύνταγμα προστατεύει τις θρησκευτικές ελευθερίες και ο περιορισμός του νικάμπ αποτελεί παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών.

Ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε όλη την Αίγυπτο επιβάλλουν ήδη απαγορεύσεις στη χρήση του νικάμπ.

Το Πανεπιστήμιο του Καΐρου έχει απαγορεύσει τη χρήση πέπλων προσώπου από το διδακτικό προσωπικό από το 2015, κανόνας που επικυρώθηκε από αιγυπτιακό δικαστήριο το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα