Η Δύση πιέζει τον στενό κύκλο Πούτιν - Ποιοι είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες κλειδιά

Καθώς οι γενικευμένες κυρώσεις ακρωτηριάζουν τη ρωσική οικονομία, η Δύση εντείνει επίσης την οικονομική πίεση που στοχεύει συγκεκριμένα και Ρώσους ολιγάρχες. Εκείνους με τα τεράστια υπερπολυτελή γιοτ τους, τις επενδύσεις γνωστών επωνύμων που διαθέτουν άφθονο ρωσικό μαύρο χρήμα που βρίσκεται διασκορπισμένο σε όλο τον κόσμο κόσμο.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας AXIOS αγγίζει αυτή την πτυχή και αναδεικνύει συνοπτικά τους λόγους που έχουν σημασία οι στοχευμένες αυτές κυρώσεις.

Μερικοί από αυτούς τους πλούσιους

Ρώσους μπορεί να έχουν κάποια επιρροή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ελπίζουν ότι αν στριμώξουν τους ολιγάρχες, οι ολιγάρχες μπορεί με την σειρά τους να πιέσουν τον Πούτιν. Μακροπρόθεσμα, η αναζήτηση του κρυμμένου ρωσικού πλούτου θα μπορούσε να περιορίσει τη δύναμη του Πούτιν και του κύκλου του, σημειώνεται.

Η ΕΕ απαγόρευσε τη Δευτέρα τα ταξίδια και πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία 26 κορυφαίων επιχειρηματιών, κυβερνητικών αξιωματούχων, ακόμη και δημοσιογράφων με μακροχρόνιους δεσμούς με τον Πούτιν, ανέφεραν αρχικά οι FT. Οι κυρώσεις προσθέτουν μια σειρά από μέτρα που έχουν επιβληθεί εναντίον ολιγαρχών και των μελών των οικογενειών τους.

Άνθρωποι κλειδιά 

Στη λίστα βρίσκονται: Ο Ιγκόρ Σεσιήν, Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, «θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της ρωσικής πολιτικής ελίτ», ανέφερε η ΕΕ στη δήλωσή της.

Ο Νικολάι Τοκάρεφ, διευθύνων σύμβουλος της Transneft, μιας μεγάλης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι επίσης μεταξύ των συγκεκριμένων στόχων της Δύσης. Υπηρέτησε με τον Πούτιν στην KGB τη δεκαετία του 1980 και είναι ένας από τους ολιγάρχες που ανέλαβαν τον έλεγχο των κρατικών περιουσιακών στοιχείων τη δεκαετία του 2000, ανέφερε η ΕΕ.

Άλλα ονόματα στη λίστα περιλαμβάνουν τον Ουσμάνοφ, έναν από τους «πιο αγαπημένους μεγιστάνες» του Πούτιν και τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, που ονομάστηκε «το πορτοφόλι του Πούτιν», ο οποίος διατηρεί την περιουσία του στην Bank Rossiya.

Ένας άλλος μέτοχος και επιχειρηματίας της Rossiya στη λίστα της ΕΕ είναι ο Alexei Mordashov, πρόεδρος των χαλυβουργών Severstal και Severgroup, οι οποίες σύμφωνα με την ΕΕ ελέγχει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που υποστηρίζουν ενεργά τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές της Μόσχας στην Ουκρανία. Κατέχει επίσης το 34% του ταξιδιωτικού ομίλου Tui που είναι εισηγμένος στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας, Alexander Ponomarenko, είναι ένας άλλος μεγιστάνας στη λίστα με στενούς δεσμούς με τον στενό κύκλο του Πούτιν και με την ηγεσία στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Όπως αρκετοί άλλοι ολιγάρχες, ο Ponomarenko χρηματοδότησε ένα συγκρότημα παλατιών που θεωρείται από την ΕΕ που χρησιμοποίησε προσωπικά ο κ. Πούτιν.

Αναλυτικά η λίστα:

- Igor Ivanovich Sechin, επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και μεταξύ των πιο κοντινών συμβούλων του Προέδρου Πούτιν,

- Nikolay Petrovich Tokarev, επικεφαλής της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου Transneft,


- Alisher Usmanov, ολιγάρχης κοντά στον Πρόεδρο Πούτιν ο οποίος έχει συμφέροντα σε εταιρείες παραγωγής σιδήρου και ατσαλιού, ΜΜΕ και διαδικτύου, μεταξύ τους και της εφημερίδας Kommersant,


- Petr Olegovich Aven, σημαντικός μέτοχος της Alfa Group, που περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας,
- Mikhail Maratovich Fridman, συνιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Alfa Group,

- Sergei Pavlovich Roldugin, επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, φέρεται σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές έρευνες για την "Troika Laundromat" να έχει ξεπλύνει μεγάλα ποσά,

- Dmitry Sergeyevich Pescov, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν,

- Dmitry Nikolaevich Chernyshenko, αναπληρωτής πρωθυπουργός και μέλος του ΔΣ των Ρωσικών Σιδηροδρόμων,

- Irek Envarovich Faizullin, υπουργός Κατασκευών και Στέγασης και μέλος του ΔΣ των Ρωσικών Σιδηροδρόμων,

- Vitaly Gennadyevich Savelyev, υπουργός μεταφορών και μέλος του ΔΣ των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Aeroflot,

- Andrey Anatolyevich Turchak, γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του Κόμματος Ενωμένη Ρωσία και πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας,

- Tigran Edmondovich Keosayan, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος ο οποίος έχει κατηγορείται πως έχει μεταφέρει προπαγάνδα του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το κράτος στο κανάλι NTV,

- Olga Vladimirovna Skabeyeva, δημοσιογράφος στο κρατικό κανάλι Rossiya-1 και συμπαρουσιάστρια πολιτικού προγράμματος,

- Alexander Ponomarenko, πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Αεροδρομίου Sheremetyevo,


- Modest Alexeyevich Kolerov, συνιδρυτής και αρχισυντάκτης του πόρταλ REGNUM,

- Roman Georgievich Babayan, δημοσιογράφος και μέλος της τοπικής Δούμας της Μόσχας, παρουσιαστής στο NTV και αρχισυντάκτης του ραδιοφώνου Moscow Speaks,


- Yevgeniy Nikolaevich Prilepin, ακτιβιστής, δημοσιογράφος και συμπρόεδρος του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία - Πατριώτες - Για την Αλήθεια»,


- Anton Vyacheslavovich Krasovsky, δημοσιογράφος, παρουσιαστής στο κρατικό δίκτυο Russia Today,


- Arkady Viktorovich Mamontov, παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Rossiya-1,


- Sergei Mikhailovich Pinchuk, αντιναύαρχος και πρώτος υποδιοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας,


- Alexey Yurevich Avdeev, υποδιοικητής της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας,

- Rustam Usmanovich Muradov, αντιστράτηγος και υποδιοικητής της νότιας στρατιωτικής διοίκησης,

- Andrey Ivanovich Sychevoy, αντιστράτηγος και διοικητής της 8ης στρατιάς της νότιας στρατιωτικής διοίκησης,


- Gennady Nikolayevich Timchenko, ιδρυτής και μέτοχος του Volga Group, το οποίο έχει επενδύσεις σε τομείς κλειδιά της ρωσικής οικοονομίας,


- Alexey Alexandrovits Mordaschov, επικεφαλής της εταιρείες Severgroup, η οποία κατέχει μετοχές της Bank Rossiya, ενώ ο ίδιος έχει μετοχές στο National Media Group το οποίο ελέγχει αριθμό τηλεοπτικών σταθμών και


- Peter Mikhaylovich Fradkov, επικεφαλής της τράπεζας PJSC Promsvyazbank η οποία ανήκει στο κράτος και στηρίζει τον αμυντικό τομέα και τον στρατό της χώρας.

Κατηγορίες της ρωσικής ελίτ 

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ρωσικής ελίτ, δήλωσε ο Κρις Μίλερ, Διευθυντής του προγράμματος Eurasia στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Πρώτον, υπάρχουν άνθρωποι που έβγαλαν τα λεφτά τους στις επιχειρήσεις και έπρεπε να κλείσουν συμφωνίες με τον Πούτιν και τους προκατόχους του για να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι οι πιο γνωστοί ολιγάρχες, είπε. Μεταξύ αυτών είναι ο Mikhail Fridman, ο συνιδρυτής του Alfa Group, ενός ρωσικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων. Ήταν στη μαύρη λίστα της ΕΕ της Δευτέρας.

Έπειτα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός της ρωσικής ελίτ που απέκτησε περιουσίες απλώς και μόνο επειδή τους έχουν δοθεί μερίδια σε εταιρείες - «συνεργάτες τζούντο sparring από τη δεκαετία του '90 που είναι τώρα δισεκατομμυριούχοι», είπε ο Miller.

Τέλος, υπάρχουν οι άνδρες που έχουν τον έλεγχο των πραγματικών οικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους CEOs Σετσίν και Τοκάρεβ . «Έχουν στην πραγματικότητα πολιτική επιρροή· η καριέρα και τα δίκτυά τους εκτείνονται πέρα από τη σχέση τους με τον Πούτιν», είπε ο Μίλερ.

Το κρυμμένα χρήματα 

Υπάρχουν ωστόσο και πολλά ρωσικά χρήματα κρυμμένα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου — και δεν είναι πάντα σαφές πού βρίσκονται. «Κανείς δεν ξέρει τίποτα και επομένως δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε ο Anders Åsland, ανώτερος συνεργάτης στο Φόρουμ του Ελεύθερου Κόσμου της Στοκχόλμης και συγγραφέας του «Russia's Crony Capitalism».

Οι πρόσφατοι νόμοι που ψηφίστηκαν στις ΗΠΑ και την ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειες για να ξεμπερδέψουν αυτόν τον σκοτεινό ιστό, αλλά είναι μόλις στην αρχή.

Η σημασία των κυρώσεων 

«Πόσο μπορούμε να αναστατώσουμε τους ολιγάρχες; Δεν ξέρουμε», δήλωσε ο Gary Kelman, διευθυντής της Transparency International, μιας ομάδας κατά της διαφθοράς. «Υπάρχουν χρήματα σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούμε να αγγίξουμε γιατί δεν έχουμε ιδέα πού βρίσκονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα