Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 83 εκατ σε Ουκρανία και Μολδαβία

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει τη χορήγηση αρχικής ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 83 εκατ. ευρώ για το 2024, με σκοπό τη στήριξη των ατόμων που έχουν πληγεί από τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Από τη χρηματοδότηση αυτή, 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ανθρωπιστικά έργα στην Ουκρανία, με σκοπό την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης που θα καλύπτει βασικές ανάγκες, όπως στέγαση, υπηρεσίες προστασίας, καθαρό νερό, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Σήμερα, στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής στρατηγικής της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκεται η προστασία των ανθρώπων

που πλήττονται από τον πόλεμο, ιδίως εκείνων που ζουν κοντά στο μέτωπο. Τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ανθρωπιστικά έργα στη Μολδαβία, με στόχο την παροχή στοχευμένης βοήθειας στα πλέον ευάλωτα άτομα, μεταξύ άλλων και μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετρητά για την κάλυψη βασικών αναγκών, καθώς και για υπηρεσίες προστασίας και υγείας. Με τη νέα χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικά 926 εκατ. ευρώ σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, για να βοηθήσει τους αμάχους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Από τη χρηματοδότηση αυτή, 860 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Ουκρανίας και 66 εκατ. ευρώ για τη στήριξη προσφύγων που έχουν καταφύγει στη γειτονική Μολδαβία.

Μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, η οποία είναι παρούσα στην Ουκρανία από το 2014, πραγματοποιούνται ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, εστιάζοντας ιδίως σε δυσπρόσιτες περιοχές κοντά στο μέτωπο, στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρωσία διεξάγει έναν άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας και του λαού της. Αν και είναι αξιέπαινη η ανθεκτικότητα και η αταλάντευτη μαχητικότητα του ουκρανικού λαού, είναι προφανές ότι ο πόλεμος έχει αναγκάσει σχεδόν το 40% των Ουκρανών πολιτών να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Για να βοηθήσει και το 2024 τα πλέον ευάλωτα άτομα που πλήττονται απ’ αυτόν τον πόλεμο, η ΕΕ θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 75 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 8 εκατ. ευρώ στη Μολδαβία. Και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις μεταβαλλόμενες ανάγκες στο πεδίο, ώστε να ανταποκριθούμε στις πλέον πιεστικές ανθρωπιστικές προκλήσεις. Η δέσμευση της ΕΕ έναντι του ουκρανικού λαού είναι ισχυρότερη από ποτέ.»

Keywords
Τυχαία Θέματα