Η Ουάσινγκτον στέλνει βοήθεια στη Γάζα με στρατιωτικά αεροπλάνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν στην Αίγυπτο τρία στρατιωτικά αεροπλάνα φορτωμένα με βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Τα αεροπλάνα, από τα οποία το πρώτο αναμένεται να φθάσει σήμερα και τα δύο άλλα να ακολουθήσουν «μέσα στις επόμενες ημέρες», θα μεταφέρουν βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα

καθώς και εξοπλισμούς για το χειμώνα, που θα διανεμηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισαν χθες, Δευτέρα, οι αξιωματούχοι στη διάρκεια συνομιλίας τους με τους δημοσιογράφους, το περιεχόμενο της οποίας τελούσε υπό εμπάργκο.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, είναι επίσης «η αιχμή του δόρατος των διεθνών προσπαθειών για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Ένας από αυτούς τους αξιωματούχους δήλωσε εξάλλου πως η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φθάνει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αυξηθεί και ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, αλλά και με καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.

«Φθάσαμε μέσα σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ένα σταθερό ρυθμό 240 φορτηγών την ημέρα», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η βοήθεια, που παραδίδεται, και τα καύσιμα, που παρέχονται, «δεν συνδέονται με την απελευθέρωση ομήρων» από τη Χαμάς, αν και «προφανώς επωφεληθήκαμε πάρα πολύ από την ανθρωπιστική παύση, που προοριζόταν για την απελευθέρωση των ομήρων, για να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια».

«Ξεκαθαρίσαμε πως, όταν τελειώσει αυτή η φάση της απελευθέρωσης ομήρων, πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός (διοχέτευσης βοήθειας) ή ιδεωδώς και να αυξηθεί», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο ίδιος έκρινε πάντως ότι ο σημερινός ρυθμός των 240 φορτηγών την ημέρα «δεν είναι επαρκής για να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης καθημερινότητα για τους πολίτες» και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα φάση, που να περιλαμβάνει την είσοδο «εμπορευμάτων», για να φθάσουμε στα 300 ως 400 φορτηγά την ημέρα.

Εξάλλου, οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είναι «πολύ σημαντικό» η στρατιωτική επίθεσή τους, όταν θα επεκταθεί στο νότιο τμήμα του θύλακα, να διεξαχθεί με τρόπο ώστε να αποφευχθούν «νέες σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού».

«Δεν είναι δυνατόν η μετακίνηση που σημειώθηκε στο βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) να επαναληφθεί στην ίδια κλίμακα στο νότο», προειδοποίησε, επειδή αυτό «θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες οποιουδήποτε δικτύου ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Αν το σύστημα υγείας δεν αποκατασταθεί σύντομα, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας, αν το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα δεν αποκατασταθεί σύντομα.

«Ενδεχομένως θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της για την εκδήλωση λοιμωδών, κυρίως διαρροϊκών, νόσων.

Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων στην βόρεια Γάζα είπε: «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει εμβολιασμός, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή, δεν υπάρχουν τρόφιμα. Διαπιστώσαμε πολύ υψηλό αριθμό περιστατικών διάρροιας στα παιδιά», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας την κατάρρευση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην βόρεια Γάζα «τραγωδία», η εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση μελών του ιατρικού προσωπικού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά στην Γάζα, ο Τζέιμς Ελντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι τα νοσοκομεία στην Γάζα είναι γεμάτα παιδιά με πολεμικά τραύματα ή γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

«Συνάντησα πολλούς γονείς... Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζονται τα παιδιά τους. Δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αυτό τα σακατεύει».

Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί με κομμένο τμήμα του ποδιού του ξαπλωμένο στο πάτωμα του νοσοκομείου επί ώρες, χωρίς να λαμβάνει καμία ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα