Η βλάβη στη λειτουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble αποκαταστάθηκε

Οι μηχανικοί έχουν αποκαταστήσει τα επιστημονικά όργανα στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, μετά από μια δυσλειτουργία που τους έβγαλε εκτός σύνδεσης. Οι αστρονόμοι μπορούν τώρα να αρχίσουν να συλλέγουν δεδομένα για πρώτη φορά από τις 13 Ιουνίου, όταν ένας υπολογιστής είχε σταμάτησε να λειτουργεί.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μηχανικοί άρχισαν να μεταβαίνουν  με εφεδρικό υλικό, σε μια προσπάθεια να τεθούν σε λειτουργία ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά εργαλεία

στην ιστορία.

Είναι η χειρότερη δυσλειτουργία εδώ και χρόνια που χτύπησε το παρατηρητήριο.

«Το Χαμπλ είναι ένα εικονίδιο, που μας δίνει απίστευτη εικόνα του κόσμου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» , δήλωσε ο διαχειριστής της Nasa Μπιλ Νέλσον.

«Είμαι περήφανος για την ομάδα του Χαμπλ, από τα σημερινά μέλη έως τους αποφοίτους του Χαμπλ που μπήκαν για να προσφέρουν την υποστήριξη και την εξειδίκευσή τους. Χάρη στην αφοσίωση και τη στοχαστική δουλειά τους, το Χαμπλ θα συνεχίσει να στηρίζεται στην 31χρονη κληρονομιά του, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας με η άποψη του για το Σύμπαν. Σταμάτησε στις 13 Ιουνίου, αναγκάζοντας τα όργανα να τεθούν σε "ασφαλή λειτουργία", όπου όλα τα μη απαραίτητα συστήματα είναι κλειστά.»

Την περασμένη εβδομάδα, η Nasa ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει μια πιθανή αιτία της δυσλειτουργίας και θα μεταβεί στο εφεδρικό υλικό.Αυτή η μετάβαση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και τα επιστημονικά όργανα επανήλθαν σε κατάσταση λειτουργίας το Σαββατοκύριακο.

Οι περισσότερες παρατηρήσεις που χάθηκαν ενώ οι επιστημονικές επιχειρήσεις τέθηκαν σε αναστολή θα επαναπρογραμματιστούν για μεταγενέστερη ημερομηνία. Ξεκίνησε στο διαστημικό λεωφορείο Discovery το 1990, το Hubble έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύρια παρατηρήσεις σχετικά με το Σύμπαν. Έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημοσίευση περίπου 18.000 επιστημονικών εργασιών.

Έχει συμβάλει σε σημαντικές ανακαλύψεις στην αστρονομία, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης ότι η παρατηρούμενη επέκταση του Σύμπαντος επιταχύνεται. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αποτελούταν από μυστήριο "πράγματα" που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια.

Ένας διάδοχος του Hubble, του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST), έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος. Αλλά πολλοί αστρονόμοι ελπίζουν ότι οι δύο θα μπορούν να λειτουργούν το ένα δίπλα στο άλλο - τουλάχιστον για κάποια χρονική περίοδο.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Hubble,