Μιανμάρ:Εκεχειρία μεταξύ της χούντας και μιας συμμαχίας των ένοπλων οργανώσεων

Η Κίνα, που μοιράζεται σύνορα με την Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι μεσολάβησε για την επίτευξη “εκεχειρίας” μεταξύ της χούντας που κυβερνά την χώρα και τριών ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων οι οποίες έχουν συνασπιστεί και από τον Οκτώβριο εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις.

Ο στρατός, που ανέτρεψε τον Φεβρουάριο του 2021 τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Μιανμάρ,

είναι αντιμέτωπος με μια συμμαχία τριών ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων που έχουν εξαπολύσει κοινή επίθεση εναντίον του από τα τέλη Οκτωβρίου, σε συνεργασία με μια παράλληλη πολιτική κυβέρνηση. Η βία είναι ιδιαίτερα έντονη στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Η συμμαχία έχει καταλάβει πόλεις και συνοριακά περάσματα, ζωτικής σημασίας για το εμπόριο με την Κίνα, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την σημαντικότερη πρόκληση για την χούντα μετά το πραξικόπημα.

“Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε άμεση εκεχειρία, σε αποδέσμευση του στρατιωτικού προσωπικού και σε επίλυση των διαφορών (…) μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων”, δήλωσε σήμερα η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να μην κάνουν κακό στους κατοίκους των περιοχών στην μεθόριο με την Κίνα, πρόσθεσε η ίδια.

Οι συνομιλίες, που διεξήχθησαν “με τη μεσολάβηση και τη διευκόλυνση” της Κίνας, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και χθες, Πέμπτη, στην Κούνμινγκ, την μεγάλη πόλη- λιμάνι στη νοτιοδυτική Μιανμάρ, πρόσθεσε η Μάο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής μίας από τις ένοπλες ομάδες, του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης Τααούνγκ (TNLA), δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η “Συμμαχία των Τριών Αδελφών” και ο στρατός συμφώνησαν “σε εκεχειρία”.

“Για την συμμαχία η συμφωνία προβλέπει να απέχει από επιθέσεις εναντίον των στρατοπέδων του εχθρού ή πόλεων. Για τον στρατό, η συμφωνία προβλέπει να μην επιδίδεται σε επιθέσεις με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς ή βαρέα όπλα”, εξήγησε ο ίδιος, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τον Δεκέμβριο η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε προσωρινή εκεχειρία και σε διάλογο. Ωστόσο οι συγκρούσεις είχαν συνεχιστεί στην πολιτεία Σαν και σε άλλες περιοχές της Μιανμάρ, με τους αντάρτες να θέτουν υπό τον έλεγχό τους μια εμπορική πόλη- κλειδί, τη Λαουκάι, στα σύνορα με την Κίνα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας από τα τέλη Οκτωβρίου και περισσότεροι από 2 εκατ. συνολικά μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι άλλες δύο ομάδες που συμμετέχουν στον συνασπισμό, ο Στρατός του Αρακάν (ΑΑ) και η Δημοκρατική Εθνική Ένωση της Μιανμάρ (MNDAA), δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν τις εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα