Ο πρόεδρος Σι θα μεταβεί στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19 κατά το οποίο θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι Τζινπίνγκ θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στην Σαμαρκάνδη, στο Ουζμπεκιστάν, και "θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν", μετέδωσε το επίσημο

πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Μέλη του οργανισμού είναι η Κίνα, η Ρωσία, τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας --το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν--, η Ινδία και το Πακιστάν.

Η σύνοδος κορυφής του θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Σαμαρκάνδη, στο νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν, η οποία βρίσκεται στον παλιό Δρόμο του Μεταξιού.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι ο Σι θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, καθώς η Μόσχα, η οποία έχει πληγεί από δυτικές κυρώσεις, επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της με το Πεκίνο.

Η τελευταία επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι στο εξωτερικό ήταν τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε επισκεφθεί τη Μιανμάρ.

Μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, η Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, τέθηκε σε καραντίνα λόγω του ξεσπάσματος επιδημίας του νέου κορονοϊού στην πόλη αυτή.

Έκτοτε ο Σι ασκεί τη διπλωματία του κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων. Ωστόσο είχε υποδεχθεί αρκετούς ξένους ηγέτες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο - στις πρώτες δια ζώσης συναντήσεις που είχε με ξένους ηγέτες από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Ο πρόεδρος Σι συνεχάρη τον Κάρολο Γ΄

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα