Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ψηλά στις προτεραιότητες ΕΤΕΚ

Τις προτεραιότητες του έως και το 2026 καθόρισε το ΓΣ του ΕΤΕΚ και τέλος Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο διήμερου εργαστηρίου, οι θεματικές θα συζητηθούν ενδελεχώς και για κάθε μια ξεχωριστά θα ετοιμαστεί πλαίσιο πολιτικής ή και σχετικό σχέδιο δράσης. Ψηλά στις προτεραιότητές του, σύμφωνα με ανακοίνωση, βρίσκεται, ανάμεσα σε άλλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ έμφαση δίνεται στην προσφορά στην κοινωνία, την προαγωγή της μηχανικής επιστήμης και το επάγγελμα του μηχανικού.

Οι προτεραιότητες που

καθόρισε το ΕΤΕΚ περιλαμβάνουν τον Ψηφιακό μετασχηματισμό, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σύγχρονες τεχνολογίες ICT.

Επίσης, ως προτεραιότητες έθεσε την ενεργειακή πολιτική, φυσικό αέριο, εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και το περιβάλλον, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική κρίση.

Περαιτέρω στις προτεραιότητες ενέταξε το Πλαίσιο αδειοδότησης και νέες διαδικασίες ελέγχου ανάπτυξης - Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), το Πολιτιστικό τοπίο, αρχιτεκτονική κληρονομιά και μνημεία – Διατηρητέα κτήρια.

Για το ΕΤΕΚ προτεραιότητα είναι και η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών μηχανικής επιστήμης, αναβάθμιση του κύρους των μηχανικών στην κοινωνία, ο ρόλος του μηχανικού στην διαχείριση έργων, όπως και η Βελτιστοποίηση διαδικασιών μελέτης και εκτέλεσης έργων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τέλος, σημειώνει ως προτεραιότητες το Ασφαλές και βιώσιμο δομημένο περιβάλλον και τη Βιώσιμη κινητικότητα και οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή διαβεβαίωσε ότι το νέο Γενικό Συμβούλιο θα εργαστεί στις προτεραιότητες που καθορίστηκαν, μέσω εμπεριστατωμένων προτάσεων προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών προς την κοινωνία και τα μέλη του καθώς και μέσω συνεργειών για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. «Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τη τεχνογνωσία μας, γνώσεις και κατάρτιση για να μπορέσει να δοθεί λύση σε ζητήματα που άπτονται της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι  «η μηχανική επιστήμη μπορεί να δώσει λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία όπως είναι το κυκλοφοριακό, η βιώσιμη κινητικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, κ.α».

Το ΕΤΕΚ, τόνισε τέλος, ως ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και στη βελτίωση του επαγγέλματος του μηχανικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα