Ο Τραμπ "σκότωσε" τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν

Την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν ανακοίνωσε επισήμως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε "καταστροφική" τη διεθνή συμφωνία, λέγοντας ότι υποτίθεται ότι θα προστάτευε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, όμως επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Πρόσθεσε ότι διαθέτει "αποδείξεις" ότι το Ιράν ψεύδεται

και υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν θα έπρεπε να έχει υπογραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο η συμφωνία έδωσε στο Ιράν την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεσμπολάχ και η Αλ Κάιντα, οδηγώντας σε απαγωγές, βασανιστήρια και θανάτους Αμερικανών πολιτών.

«Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό υπόμνημα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε. Λίγο αργότερα δια στόματος Τζον Μπόλτον έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ υπέγραψε το υπόμνημα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμο.

Τόνισε ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης, άρχισαν οι αντιδράσεις από τη Διεθνή Κοινότητα. Αρχικά, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία, ενώ η Τουρκία δια στόματος Υπουργού Οικονομικών δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν. Από την άλλη "θαρραλέα" και "σωστή" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ την απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Τραμπ θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση». Με ανακοίνωσή, επίσης, ο Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την απόσυρση.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί θα απαντήσει απόψε το βράδυ στον Αμερικανό ομόλογό του. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το Ιράν παραμένει στην συμφωνία για τα πυρηνικά.

"Αν (ο Τραμπ) μιλήσει, ο πρόεδρος Ροχανί θα του δώσει την απάντηση του Ιράν απόψε το βράδυ" από την κρατική τηλεόραση, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Δεν διευκρίνισε τι ώρα θα προβληθεί το διάγγελμα του Ιρανού προέδρου.

Παράλληλα, στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είναι καθ' οδόν για τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει καθοριστεί η ημερομηνία και η τοποθεσία της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Πομπέο αναμένεται ότι θα βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα μέσα στην επόμενη μία ώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα