Οι μαζικές διαδηλώσεις μπορεί να φέρουν πιο νωρίς το 2ο κύμα της πανδημίας

Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απότομη αύξηση μολύνσεων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες, που θα προκληθεί από τις μαζικές διαδηλώσεις στην ήπειρο τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν πολιτικοί, αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες ημέρες για να διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική

βαρβαρότητα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

«Αν συμβουλεύεις όλους να κρατούν μεταξύ τους ενάμιση μέτρο απόσταση και όλοι στέκονται δίπλα ο ένας στον άλλον, κρατώντας ο ένας τον άλλον, τότε δεν έχω καλό προαίσθημα γι 'αυτό», δήλωσε σε ένα συνέδριο ο Τζόζεφ Κεσετσιόγλου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας (European Society of Intensive Care Medicine).

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει ραγδαία αύξηση λοιμώξεων τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε: «Ναι, αλλά ελπίζω να κάνω λάθος».

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι θέλουν να δείξουν το πάθος τους για έναν σκοπό που τους νοιάζει βαθύτατα. Αλλά αυτός είναι ένας ιός που ευδοκιμεί στην κοινωνική επαφή, ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός σας», είπε σε καθημερινή συνέντευξη τύπου.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας και ανοίγουν σταδιακά επιχειρήσεις και σύνορα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν τις πρόσφατες διαδηλώσεις, οι επιστήμονες ανέμεναν ένα δεύτερο κύμα μόνο μετά το καλοκαίρι. Αλλά οι μαζικές συγκεντρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν αυτήν τη θετική τάση.

Καθώς έχει προσφάτως εμφανιστεί, δεν είναι ακόμη σαφές πώς επηρεάζεται η Covid-19 από εποχιακούς παράγοντες και τους θερινούς μήνες οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου τα σωματίδια του ιού διασκορπίζονται ταχύτερα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος της παρουσίας σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να εξαλειφθεί εάν δεν τηρείται η κοινωνική απόσταση.

«Όπως σε κάθε μολυσματική αναπνευστική νόσο, οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορεί να μετατραπούν σε μια τεράστια οδό μετάδοσης» δήλωσε στο Reuters ο Μάρτιν Σέϊσελ , αξιωματούχος υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης νωρίτερα ενός δεύτερου κύματος που θα προκληθεί από διαδηλώσεις.

Ο ιός εξακολουθεί ακόμη να κυκλοφορεί, αν και σε χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, είπε. Η πιθανότητα και το μέγεθος ενός δεύτερου κύματος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική διατήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης και άλλων παραγόντων, πολλοί από τους οποίους παραμένουν άγνωστοι, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντσα επέστησε επίσης προσοχή. «Ένα δεύτερο κύμα ή υποτροπή δεν είναι σίγουρη αλλά πιθανή», είπε.

Σουηδία: Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό νέων μολύνσεων Covid-19 σήμερα, τον αριθμό ρεκόρ των 1.474 νέων κρουσμάτων, τον οποίο οι αρχές αποδίδουν στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ.

Η τακτική της χώρας να αναχαιτίσει την επιδημία βρέθηκε στο μικροσκόπιο, καθώς απέφυγε να επιβάλει καραντίνα κι αντ' αυτού εφάρμοσε κυρίως εθελούσια μέτρα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας να παραδέχεται την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα.

Με τα σημερινά στοιχεία, το σύνολο των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανέρχεται σε 48.300, αν και η Αρχή Δημόσιας Υγείας λέει ότι ο αριθμός των θανάτων επιβραδύνεται.

Η αύξηση στα νέα κρούσματα «αποτελεί άμεση συνέπεια της αύξησης των διαγνωστικών τεστ σε διάφορες περιοχές και αφορά και κρούσματα με ήπια συμπτώματα», εξήγησε η επικεφαλής μικροβιολόγος της Αρχής Κάριν Τέγκμαρκ- Βίζελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υπήρξε μια αργή, ανοδική πορεία, τώρα, όμως φαίνεται πως ο αντίκτυπος της αύξησης των τεστ γίνεται σαφής».

Οι θάνατοι στη Σουηδία από τον νέο κορωνοϊό έχουν σταδιακά μειωθεί από τα επίπεδα της κορύφωσης στα μέσα Απριλίου των περίπου 100 νεκρών κάθε ημέρα με τον μέσο όρο σε διάστημα 7 ημερών να ανέρχεται σε 37 ανά ημέρα στις αρχές Ιουνίου, επισήμανε η Τέγκμαρκ Βίζελ.

Η Αρχή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 19 νέους θανάτους σήμερα, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 4.814.

Σύμφωνα με την Αρχή, την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν 49.200 διαγνωστικά τεστ, ένας αριθμός αυξημένος από τα 36.500 την προπερασμένη εβδομάδα.

«Για μια ακριβή εικόνα του πώς εξελίσσεται η πανδημία, είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.

«Μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς».

Διαβάστε επίσης:

Δρ.Κωστρίκης: Η έκκληση στην Κυβέρνηση, τα τεστ των Τ/κ και το δίκτυ ασφαλείας

Ισραήλ: «Κύπριος» επιχειρηματίας δεν μπήκε καραντίνα και πήγε σε πάρτι

Ανοίγουν με κανόνες ασφαλείας τα καζίνο στην Κύπρο-Όλες οι πληροφορίες

Ένα νέο κρούσμα στην Κύπρο- Νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική μετά από ταξίδι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα