Πάει Τουρκία για να συναντήσει τον Ερντογάν ο ηγέτης της Χαμάς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα φιλοξενήσει τον Ισμαήλ Χανίγιε, τον ηγέτη της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, στην Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Ο ηγέτης της παλαιστινιακής υπόθεσης θα είναι καλεσμένος μου αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε στους βουλευτές ο Ερντογάν, ένθερμος επικριτής της σύγκρουσης του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ακόμα κι αν μείνω μόνο εγώ, ο Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσω όσο ο Θεός μου δίνει τη ζωή μου, να υπερασπιστώ τον παλαιστινιακό αγώνα και να είμαι η φωνή του

καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού», είπε ο πρόεδρος, αποκαλώντας τη Χαμάς «ομάδα αντίστασης».

Ο Ερντογάν δεν είπε πού θα συναντήσει τον ηγέτη της Χαμάς, αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι θα έχουν συνομιλίες το Σάββατο στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Ιούλιο του 2023, όταν ο Ερντογάν φιλοξένησε τη Χανίγια και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ωστόσο, ο  Χανίγιε συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου, είπε η κυβέρνηση.

Τουρκική διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι ο Χανίγιε και ο Φιντάν συναντήθηκαν ξανά στο Κατάρ την Τρίτη και συζήτησαν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και τους ομήρους πριν από το ταξίδι του στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και το κατηγόρησε για «γενοκτονία» στη Γάζα. Έχει αποκαλέσει τη Χαμάς «απελευθερωτές» ή «μουτζαχεντίν» που πολεμούν για τη γη τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Ερντογάν, Χαμάς,tourkia, erntogan, chamas