Περίπου €50-60 δισ. θα είναι ο λογαριασμός για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει στη βρετανική πλευρά έναν «λογαριασμό» οφειλών ύψους 50-60 δισεκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και της έναρξης της διαδικασίας του Brexit.

Ο υπολογισμός αυτός, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ σε συνεργάτες στις Βρυξέλλες.

Φέρεται να περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Βρετανία αποδεχόμενη τον μεσοπρόθεσμο κοινοτικό

προϋπολογισμό έως το 2020, οφειλές έναντι συντάξεων, δανειακές εγγυήσεις και άλλες υποχρεώσεις που μοιράζεται η χώρα με τους υπόλοιπους εταίρους.

Υπουργοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών που μίλησαν στο Sky News επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, με τον Τσέχο Υπουργό Ευρώπης Τόμας Προύζα να λέει ότι θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η απαίτηση της Κομισιόν έγινε δεκτή με οργή και χλεύη από τους πλέον ένθερμους ευρωσκεπτικιστές στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία. Ο βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ έκανε λόγο για «απαίσιο αστείο» και ότι το πραγματικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για το Brexit θα είναι «ψίχουλα».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε ότι «η Βρετανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όσο είναι ακόμα μέλος της, αλλά τα μελλοντικά κόστη είναι προς διαπραγμάτευση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα