Ποια είναι η Σύμβαση Σεντ Ντενί για την οπαδική βία - Τι προνοεί

Η Σύμβαση Σεντ Ντενί σχετίζεται άμεσα με την πάταξη της οπαδικής βίας, ωστόσο παραμένει… άγνωστη έννοια, τουλάχιστον προς το παρόν. Τι ακριβώς όμως είναι και τι αφορά;

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συζητήσεις για τη δημιουργία αυστηρότερου πλαισίου ξεκίνησαν περίπου 40 χρόνια πριν και επιτεύχθηκε συμφωνία το 2016, προκειμένου να εφαρμοστεί το παραπάνω πλαίσιο εντός των χωρών-μελών της Ε.Ε. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Σύμβαση Σεν Ντενί».

Η Σύμβαση Σεν

Ντενί, που έχει υπογραφεί από έχει τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουνίου του 2023 και έχει υπογραφεί συνολικά από 26 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αφορά την ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1985 η τότε ΕΟΚ, προχώρησε στη θέσπιση μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης που επικεντρωνόταν στην αντιμετώπιση της βίας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς στα γήπεδα, με τη Σύμβαση αυτή να έχει πια ουσιαστικά καταργηθεί, γιατί θεωρείται παρωχημένη.

Διαβάστε επίσης: Ζητά να αποφασίζει για αγώνες κεκλεισμένων και Συνδέσμους Φιλάθλων η Κυβέρνηση

Όπως επισημαίνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η εν λόγω σύμβαση διαφυλάσσει το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα και την εύλογη προσδοκία όλων των ατόμων να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα χωρίς τον φόβο της βίας, της διατάραξης της δημόσιας τάξης ή άλλης εγκληματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, η Σύμβαση προωθεί τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβάνοντας και τους φιλάθλους με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

«Ακόμα δεν κυρώθηκε ώστε να τεθεί σε εφαρμογή»

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, «συζητάμε για το επείγον της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, αλλά στο μεταξύ η Σύμβαση Σεν Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, που υπογράφηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2017, ακόμα δεν κυρώθηκε ώστε να τεθεί σε εφαρμογή».

Keywords
Τυχαία Θέματα