ΠτΔ: Έχουμε ευθύνη και θα επιλύσουμε το θέμα του κόστους της ενέργειας

Εχουμε την ευθύνη να επιλύσουμε το θέμα του κόστους της ενέργειας και θα το επιλύσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με έναν συνολικό φορολογικό μετασχηματισμό, καθώς η τελευταία φορά ήταν το 2001, ενώ σε ό,τι αφορά την Ενιαία Εποπτική Αρχή είπε πως σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη τύχει επεξεργασίας.

Θα επιλυθεί το κόστος ενέργειας

Ερωτηθείς για το κόστος της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το

κόστος ενέργειας δεν δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Εμείς όμως έχουμε την ευθύνη να επιλύσουμε αυτό το θέμα και θα το επιλύσουμε, είπε.

Ανέφερε ότι την Παρασκευή βγήκε το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους και από Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουμε 4 χιλ. αιτήσεις.

"Θα το αξιολογήσουμε το πρόγραμμα και θα το επαναπροκηρύξουμε", σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο τερματικό, λέγοντας ότι «έχουμε μια τεράστια πρόκληση με το τερματικό» για φυσικό αέριο. Ηταν, σημείωσε, «κάτι που κληρονομήσαμε και πρέπει να το διαχειριστούμε, ήταν κάτι που έπρεπε να λειτουργήσει το 2022 και θα βοηθούσε καταλητικά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού».

Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα είπε ότι από την πρώτη στιγμή έγιναν συγκεκριμένα σχέδια για μεγάλες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στον συμψηφισμό μέτρησης για τον ηλεκτρισμό, σε σχεδιασμούς για το Φυσικό Αέριο, και είπε ότι αναμένει πολύ σύντομα να παρουσιαστεί ο τρόπος αξιοποίησης από την ΕΝΙ του κοιτάσμαστος στον Κρόνος 2, ενώ η Κυβέρνηση εργάζεται και για την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας.

Όλα αυτά, τόνισε, «θα φέρουν αποτέλεσμα» προσθέτοντας πως αυτό δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. «Για αυτό γίνονται παρεμβάσεις με στοχευμένα μέτρα», σημείωσε.

Αύξηση αφορολόγητου

Κληθείς να αναφερθεί στην προεκλογική του εξαγγελία για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις 19.500 στις 24.000 ευρώ ο Πρόεδρος είπε ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν να ξεκινήσει η εργασία για φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας, σημειώνοντας ότι η τελευταία φορά που έγινε φορολογικός μετασχηματισμός ήταν το 2001.

"Η δική μας Κυβέρνηση ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια και σταδιακά ανακοινώνουμε τις αλλαγές σε σχέση με τον φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας μας. Θεωρούμε σωστό να κάνουμε ένα συνολικό φορολογικό μετασχηματισμό πέρασαν τόσα χρόνια, υπάρχουν σαφώς νέα δεδομένα σήμερα και αυτός ο φορολογικός μετασχηματισμός με τη συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα θα παρουσιαστεί", ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ενιαία Εποπτική Αρχή

Ερωτηθείς σχετικά με την Ενιαία Εποπτική Αρχή, τη σύσταση της οποίας είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον έλεγχο των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών και για καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης σε σχέση με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, είπε ότι «δεν είμαι αναβλητικός σε καμία περίπτωση».

Είναι, σημείωσε, από το 2013 που ήρθε η Τρόικα, «υπήρχαν συστάσεις για αυστηρό έλεγχο σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες», προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένο Νομοσχέδιο και είμαι έτοιμος αν χρειαστεί να συγκρουστώ για να διαφυλάξω τη φήμη της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις σε πέντε οντότητες και σε δύο φυσικά πρόσωπα, λέγοντας ότι «σήμερα είχαμε νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και πάλι εμπλέκεται το όνομα της Κύπρου» για να σημειώσει ότι «αυτά δεν είναι τιμητικά για κανένα».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για την Ενιαία Εποπτική Αρχή είπε: «Αυτοί που αντιδρούν, αν δουν μακροπρόθεσμα, είναι προς το συμφέρον και των ιδίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος δικαίου και σε φαινόμενα διαφθοράς, θα υπάρξει μηδενική ανοχή».

Διαβάστε επίσης:

Όσα ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον ετήσιο απολογισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ουδέν σχόλιο» για κινητά στις Κεντρικές- «Εξαιρετικές οι σχέσεις με Ελεγκτή»

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα