Σε πλήρη ενεργοποίηση το Τμήμα Δασών για πυρκαγιές, είπε η Υπουργός Γεωργίας

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές ουσιώδους ασφάλειας, είπε, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι από αυτόν τον μήνα, το Τμήμα Δασών έχει θέσει σε πλήρη ενεργοποίηση τις δυνάμεις του, ξεκινώντας την περίοδο επιφυλακής για τις πυρκαγιές έναν μήνα νωρίτερα από το καθιερωμένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή από την 1η Απριλίου αντί την 1η Μαΐου.

Σε χαιρετισμό της, σε Εργαστήριο με θέμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Πυρκαγιών», τον οποίο εκφώνησε ο Διευθυντής του γραφείου της, Θεόδουλος Μ. Μακρυγιάννης, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι σύμφωνα με την «Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018», οι δασικές πυρκαγιές παρουσιάζουν το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου, σε σύγκριση με άλλα φαινόμενα, όπως σεισμοί, διάβρωση ακτών ή πλημμύρες.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ετοιμότητα των επίγειων δυνάμεων και αύξηση της ικανότητας αντίδρασης σε πυρκαγιές, υπό το φως των αλλαγών στα κλιματολογικά δεδομένα, που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η σημερινή θεματική του εργαστηρίου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Πυρκαγιών», που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «SEMEDFIRE», στην παρουσία εκλεκτών επιστημόνων, επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων από Κύπρο και εξωτερικό, αναδεικνύει την αναγκαιότητα μελέτης και λήψης αποτελεσματικών μέτρων για αντιμετώπιση του δύσκολου και πολύπλοκου προβλήματος των δασικών πυρκαγιών.

«Προστατεύοντας τα δάση μας από τις πυρκαγιές, διατηρούμε ακέραιο όχι μόνο ένα σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο, αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία, τα δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου, που έχουν εξελιχθεί δια μέσου των αιώνων. Διαφυλάσσουμε την ίδια μας την ύπαρξη σε έναν πλανήτη, που συνεχώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενες απειλές. Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές ουσιώδους ασφάλειας. Σύμφωνα με την «Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018», οι δασικές πυρκαγιές παρουσιάζουν το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου, σε σύγκριση με άλλα φαινόμενα, όπως σεισμοί, διάβρωση ακτών ή πλημμύρες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, η αυξανόμενη συχνότητα και έκταση των πυρκαγιών, η οποία επιδεινώνεται κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της εγκατάλειψης της υπαίθρου, υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Η κλιματική αλλαγή, που εκδηλώνεται σε όλο τον πλανήτη, επιδρά έντονα και στη δική μας χώρα, καθιστώντας τις πυρκαγιές πιο συχνές και εκτεταμένες από ποτέ. Ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι εντείνουν αυτή την τάση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εφικτές και αποτελεσματικές πρακτικές. Πρακτικές, βασιζόμενες στην επιστημονική γνώση και την εξέλιξη της έρευνας και της τεχνολογίας, οι οποίες θα πρέπει να φτάσουν στη δασική πράξη και να εφαρμοστούν», πρόσθεσε.

Ως Κυβέρνηση, συνέχισε η Υπουργός Γεωργίας, «εστιάζουμε σε μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, προωθώντας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οδικού χάρτη για την πρόληψη και προστασία από τις πυρκαγιές».

«Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία και συντονισμό με όλους τους συναδέλφους Υπουργούς, τα τμήματα και υπηρεσίες τους, με σκοπό τη λήψη πρόσθετων μέτρων εκεί όπου χρειάζεται», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η προώθηση της έρευνας, της ενημέρωσης και της ανάπτυξης ανοικτού διαλόγου για θέματα, που αφορούν στα δάση και το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν βασικά τους εργαλεία.

«Από αυτόν τον μήνα, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου μας έχει θέσει σε πλήρη ενεργοποίηση τις δυνάμεις του, ξεκινώντας την περίοδο επιφυλακής για τις πυρκαγιές έναν μήνα νωρίτερα από το καθιερωμένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή από την 1η Απριλίου αντί την 1η Μαΐου», είπε.

Αυτό, σημείωσε, «πρακτικά σημαίνει ετοιμότητα των επίγειων δυνάμεων και αύξηση της ικανότητας αντίδρασης σε πυρκαγιές, υπό το φως των αλλαγών στα κλιματολογικά δεδομένα, που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή».

«Με τρίπτυχό μας την πρόληψη, την ετοιμότητα και την καταστολή, στοχεύουμε στην ενίσχυση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δασών ο σχεδιασμός για ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, που θα υποβοηθούν στην περαιτέρω επιτήρηση δασικών περιοχών και την ανίχνευση πυρκαγιών, αλλά και στη μεταφορά πραγματικής ζωντανής εικόνας στα Κέντρα Επιχειρήσεων.

«Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση της μελέτης διαχείρισης της βλάστησης με στόχο την ενίσχυση της πυροπροστασίας των δασών και των παραδασόβιων κοινοτήτων. Είναι άξιο αναφοράς να πω πως το Τμήμα Δασών, τόσο σε ό,τι αφορά σε εκπαίδευση στη διαχείριση προληπτικής προετοιμασίας όσο και σε εξοπλισμό, βρίσκεται σήμερα σε μεγαλύτερη ετοιμότητα από ποτέ, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτό για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις που επίκεινται», σημείωσε.

Αναφερόμενη δε συγκεκριμένα στους εξοπλισμούς, η κα. Παναγιώτου είπε πως χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας, που έχουν αποφέρει καρπούς, το Τμήμα Δασών έχει ήδη παραλάβει πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επίκειται η παραλαβή άλλων πέντε εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και η σταδιακή παραλαβή άλλων 32 μέχρι το 2026.

«Έχει επίσης ολοκληρωθεί η παραλαβή 75 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Οκτώ ερπυστριοφόροι προωθητές γης, τέσσερις εκσκαφείς, εννιά γεωργικοί ελκυστήρες και έξι τεμαχιστές κλαδιών έχουν επίσης εμπλουτίσει τον επιχειρησιακό στόλο του Τμήματος. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος τροφοδοσίας υλικού πυρόσβεσης στα πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών στο Αεροδρόμιο Πάφου. Επίσης έχει τροχοδρομηθεί η διαδικασία για την προμήθεια τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών, έξι βυτιοφόρων και τεσσάρων πλατφόρμων μεταφοράς προωθητών γης μέχρι το 2026», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, πως μέρος του εξοπλισμού, που έχει αναφέρει, εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρέμβαση «Προστασία δασών από πυρκαγιές», που προβλέπει την ενίσχυση του Τμήματος Δασών σε μηχανήματα και πυροσβεστικό εξοπλισμό, συνολικού ύψους €25,7 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα είναι από εθνικούς πόρους.

«Πέραν των πιο πάνω, σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων, αποφασίστηκαν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πολιτική προστασία», είπε.

«Προωθείται η αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η ενσωμάτωση μονάδας πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης στην Εθνική Φρουρά, η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, η υποβολή τροποποιητικών νομοσχεδίων που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών, η υποβολή πρότασης για αξιοποίηση, εκπαίδευση και ασφάλιση των εθελοντών, καθώς και η σταδιακή απόκτηση από το κράτος δέκα πυροσβεστικών πτητικών μέσων τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τμήμα Δασών, Υπουργός Γεωργίας,tmima dason, ypourgos georgias