Σημαντικά ραντεβού Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες το Φεβρουάριο

Σημαντικές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κλείσει το ραντεβού του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, όπως και η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μια ημέρα ενωρίτερα.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα

τα πει επίσης κατ’ ιδίαν με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες των συναντήσεων αυτών.Ψηλά στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκονται θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις αλλά και η οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κα. Μέρκελ, την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση αρχών της Γερμανίας, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2014, η οποία καλεί για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της και για σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της. Η κα Μέρκελ είχε εκφράσει επίσης την ελπίδα όπως σύντομα μέσα από τον τερματισμό των αιτιών που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών, δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την επανέναρξη του διαλόγου, μέσα σε ένα κατάλληλο περιβάλλον το οποίο να δημιουργεί προοπτικές θετικής κατάληξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα