Σκάνδαλο αποθήκης φαρμάκων: Το χρονικό παραχώρησης της κρατικής γης

Σκανδαλώδη χαρακτήριζε η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε έκθεσή της το 2019, την παραχώρηση του συγκεκριμένου κρατικού τεμαχίου, όπου σήμερα στεγάζονται οι φαρμακευτικές αποθήκες του Υπουργείο Υγείας, σε συγκεκριμένο ιδιώτη.

Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του έτους 2019, ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί κρατική γη, η οποία εκμισθώθηκε το 1979 από το Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου σε συγκεκριμένη εταιρεία με αποκλειστική

χρήση την ανέγερση και λειτουργία εργοστασίου ανωδείωσης αλουμινίου.

Η αρχική σύμβαση είχε διάρκεια 33 έτη με δικαίωμα ανανέωσης μέχρι 99 έτη.

Το 2016, με επιστολή της προς τον  Γενικό Διευθυντή προς το Υπουργείου Εμπορίου και στη Γενική Διευθύντριας του  Υπουργείου Υγείας, η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβαινε σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις.

Δείτε επίσης: Ζημιές €880.000 σε φάρμακα στις αποθήκες του Υπ. Υγείας που πλημμύρισαν

Σημειώνε μεταξύ άλλων, ότι η περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας , η οποία υπενοικιάζει στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες από το 2004 το βιομηχανικό τεμάχιο που της είχε παραχωρήσει το ΥΕΕΒ, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των βιομηχανικών περιοχών.

Σύμφωνα με την Ελέγκτική Υπηρεσία, τα συγκεκεκριμένα υποστατικά είχαν ανεγερθεί σε κρατική γη, για την ανέγερση εγκαταστάσεων για την αποκλειστική χρήση τους, ως εργοστάσιο ανοδείωσης αλουμινίου, ενώ από το 2004 η εταιρεία είχε είχε τερματίσει τις δραστηριότητές της στον εν λόγω χώρο.

Στις 17.6.2003, η Επαρχιακή Επιτροπή Καθορισμού Ενοικίων, σε νέα συνεδρία της, αφού αξιολόγησε τη δαπάνη για εκτέλεση των εργασιών, αποφάσισε να εγκρίνει ως μηνιαίο ενοίκιο των £1,75 τ.μ.  

Ακολούθως το 2003 υπογράφηκε σύμβαση ενοικίασης μεταξύ συγκεκριμένης εταιρείας και του  Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπ.Υγείας με διάρκεια τα πέντε έτη.

Υπήρχε, επίσης, το δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης για άλλα 4 χρόνια. Η εταιρεία ωστόσο που το είχε ενοικιάσει είχε τερματίσει τις δραστηριότητές της το 2004.

Στις 20.2.2003, ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών με επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησε έγκριση για την ενοικίαση του εν λόγω χώρου.

Βάσει της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τον Μάρτιο του 2003, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Οικονομικών  ενέκρινε την κατ’ αρχή ενοικίαση των υποστατικών από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και τον επόμενο μήνα, Απρίλιο, ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την Επαρχιακή Επιτροπή Καθορισμού Ενοικίων, όπως εξετάσει το θέμα της ενοικίασης του υποστατικού και καθορίσει το ενοίκιο.

Στις 6.5.2003, η Επαρχιακή Επιτροπή Καθορισμού Ενοικίων σε συνεδρία της εξέτασε το πιο πάνω θέμα καθώς και την Πρόταση του ιδιοκτήτη για ενοικίαση των υποστατικών έναντι μηνιαίου ενοικίου £1,50 / τ.μ., αφού εκτελεσθούν οι απαραίτητες εργασίες για ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών της Υπηρεσίας, τα έξοδα των οποίων θα αναλάμβανε ο ιδιοκτήτης.

Η Ελεγκτική, θεωρεί σκανδαλώδες το Κράτος να παραχωρεί γη έναντι χαμηλού ενοικίου με στόχο την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ο ενοικιαστής να την υπενοικιάζει – και δη σε κυβερνητικό τμήμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επιστολή του Υπ. Εμπορίου στις 26.4.2012 και παρά το γεγονός  ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ασκούσε πλέον βιομηχανική δραστηριότητα αλλά  υπεκμίσθωνε από το 2004 τα υποστατικά της στο Κράτος, η σύμβαση μίσθωσης του  βιομηχανικού τεμαχίου ανανεώθηκε για ακόμα μία περίοδο 33 ετών από 1.5.2012 –  30.4.2045 υπό συγκεκριμένους όρους μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η  υποχρέωση του μισθωτή για εξασφάλιση μέχρι τις 31.12.2012 άδειας οικοδομής από  την Αρμόδια Αρχή για τις προσθήκες/μετατροπές που είχε πραγματοποιήσει στο  εργοστασιακό κτήριο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών,  Επικοινωνιών και Έργων, ως Πρόεδρος του ΚΦΣΚΥ, με επιστολή του ημερομηνία 4.2.2016  προς τον Διευθυντή ΦΥ τον πληροφόρησε ότι αποφάσισε όπως παραχωρήσει  έγκριση για ανανέωση του ενοικιαστηρίου συμβολαίου για περίοδο 5 ετών δηλαδή  μέχρι τις 30.6.2020 με δυνατότητα παράτασης για άλλες 2 περιόδους των 2 ετών.

Σημειώνεται ότι το θέμα της συγκεκριμένης υπενοικίασης κρατικής γης από τους  ιδιώτες ενοικιαστές και η πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος αποτέλεσε  αντικείμενο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων  Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών στις 2.11.2017.  

Διαβάστε επίσης: 

Υπ.Υγείας: «Kανένα πρόβλημα στην παροχή φαρμάκων»-Τι ανέφερε για την ενοικίαση

Σκάνδαλο αποθήκης φαρμάκων: Έδινε ενοίκιο €6.660 και έπαιρνε πίσω €135.000

Υπ.Υγείας για πλημμύρες σε αποθήκες φαρμάκων - «Τυγχάνει διαχείρισης»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκάνδαλο,skandalo