Σκοπιμότητες για αναβολή εκλογών καταγγέλλουν κόμματα

Άρχισαν τα όργανα των αντιδράσεων από τα κόμματα, σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών. Σε σχετική ανακοίνωσή η Συμμαχία Πολιτών αλλά και η ΕΔΕΚ τάσσονται κατά της αναβολής, καταγγέλλοντας σκοπιμότητες πίσω από την εν λόγω πρόταση.

Συμμαχία: Απαράδεκτη πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής

Η Συμμαχία Πολιτών κάνει λόγο για πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής, αναφέροντας ότι

είναι «απαράδεκτη η πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής για αναβολή των δημοτικών εκλογών.

Η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για αναβολή των δημοτικών εκλογών είναι απαράδεκτη, κυρίως για το χρονικό σημείο, αλλά και για τη δικαιολογία που επικαλέστηκε και αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Κυβέρνηση είχε όλο το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και με αυτή την αναβολή των εκλογών, το αποτέλεσμα θα είναι να καθυστερήσει κι άλλο τη μεταρρύθμιση.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Βουλής, θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές και υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοτεχνικού ελέγχου, καθώς και να ψηφιστούν οι νομοθεσίες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Οι τοπικές εκλογές λειτουργούν ως φυσικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου.

Η αναβολή των εκλογών θα στείλει στις ελληνικές καλένδες τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αναβολή των εκλογών βολεύει το κυβερνών κόμμα, που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να χάνει τη δυνατότητα τοπικών συμμαχιών που είχε το 2011, που του επέτρεψε να εκλέξει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων.

Επειδή βλέπει να χάνει και στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα, επιθυμεί να τις αναβάλει. Είναι ολοφάνερα λοιπόν τα μικροκομματικά κίνητρα του κυβερνώντος κόμματος πίσω από αυτή την απόφαση».

ΕΔΕΚ: Ξεκάθαρα κατά της αναβολής

Η μεταρρύθμιση εκκρεμεί εδώ και χρόνια, λέει η ΕΔΕΚ, και δεν είναι θέμα που προέκυψε τώρα και άρα να δικαιολογεί αναβολή.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι « Η «μεταρρύθμιση» όπως προτείνεται, στην ουσία περιορίζεται σε θέματα δευτερεύοντα και τριτεύοντα χωρίς να ακουμπά την ουσία του θέματος. Δεν προβλέπει παρά μόνο δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων περιορισμένης αρμοδιότητας και εξουσίας και δεν επεκτείνεται ούτε σε μειώσεις δήμων ούτε και σε ρηξικέλευθες αλλαγές.

Ένα σοβαρό κράτος δεν αναστέλλει τη λειτουργία του εν όψει ενδεχόμενων εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, η εν λόγω «μεταρρύθμιση» της τοπικής αυτοδιοίκησης εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Συνεπώς, η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης με πρόσχημα την επικείμενη «μεταρρύθμιση» δείχνει ερασιτεχνισμό και επιβεβαιώνει πως κρύβει σκοπιμότητες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα