Στρασβούργο: Συμβάσεις του ΣτΕ υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής συνυπέγραψε την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Thorbjørn Jagland τρεις Συμβάσεις του ΣτΕ, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, πρόκειται για τη Σύμβαση του ΣτΕ για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, στοχεύοντας στην προστασία της ακεραιότητας και της αθλητικής δεοντολογίας, σύμφωνα

με την αρχή της αυτονομίας του αθλητισμού.

Η δεύτερη Σύμβαση του ΣτΕ αφορά θέματα ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε αθλητικές εκδηλώσεις και κυρίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η εν λόγω Σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό διεθνές εργαλείο στην καθιέρωση κοινής προσέγγισης στους τομείς της ασφάλειας, της προστασίας και των υπηρεσιών.

Επίσης υπογράφηκε η Σύμβαση του ΣτΕ για την κινηματογραφική συμπαραγωγή, η οποία δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη, όπως ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής συμπαραγωγής μεταξύ τους αλλά και με τρίτες χώρες.

Μετά την υπογραφή των Συμβάσεων, ο κ. Καδής είχε σύντομη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζονται για την προώθηση της εφαρμογής των Συμβάσεων, ενώ τόνισε τη διαχρονική προσήλωση της Κύπρου στις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Απόψε, ο κ. Καδής θα παρευρεθεί σε συναυλία του κυπριακού συγκροτήματος Monsieur Doumani. Τη συναυλία, που αποτελεί την τελευταία πολιτιστική εκδήλωση της Κυπριακής Προεδρίας στο Στρασβούργο, αναμένεται να παρακολουθήσουν πέραν των 250 ατόμων από όλα τα κράτη μέλη του ΣτΕ.

Ανάμεσα στο κοινό θα είναι και οι 70 συμμετέχοντες του «Youth Peace Camp», που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στο Στρασβούργο. Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχουν νέοι που προέρχονται από περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από συγκρούσεις στο παρελθόν. Στην ομάδα των νέων περιλαμβάνονται και 12 Κύπριοι νέοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα