Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράκ για το μέλλον των ξένων στρατευμάτων στη χώρα

Το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες  πραγματοποίησαν το Σάββατο έναν πρώτο γύρο συνομιλιών για το μέλλον των αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων στη χώρα, με τη Βαγδάτη να αναμένει ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της παρουσίας τους.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί δημοσιοποίησε φωτογραφία του αρχηγού της κυβέρνησης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους τόσο των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων όσο και του διεθνούς συνασπισμού που έχει συσταθεί από την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS).

Σε ανακοίνωση αναφέρεται

ότι ο Πρωθυπουργός φιλοξενεί την έναρξη του πρώτου γύρου διμερούς διαλόγου μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ για τον τερματισμό της αποστολής του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ.

«Οι συνομιλίες και όποια πρόοδος σημειωθεί θα καθορίσουν τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Σουντανί, Φαρχάντ Αλαλντίν.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι είχε συμφωνήσει με τη Βαγδάτη για τη δημιουργία ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων στρατιωτικών και επαγγελματιών, ως μέρος της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που συστάθηκε σε συμφωνία με τη Βαγδάτη.

Οι ομάδες εργασίας θα εξετάσουν τρεις βασικούς παράγοντες, δηλαδή την απειλή από το ISIS, τις επιχειρησιακές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τα επίπεδα ικανότητας των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας.

Έχουν γίνει περισσότερες από 150 επιθέσεις με στόχο στρατεύματα του συνασπισμού από τα μέσα Οκτωβρίου για τις περισσότερες από τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια χαλαρή συμμαχία ομάδων που συνδέονται με το Ιράν που αντιτίθενται στην υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ στη σύγκρουση της Γάζας.

Υπάρχουν περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και περίπου 900 στη Συρία ως μέρος του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους που σχηματίστηκε το 2014.

Διαβάστε επίσης: Φονικές μάχες διεξάγονται στην Χαν Γιούνες, επίκεντρο πλέον του πολέμου

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα