Συνομιλητής των Ε/κ οι Τ/κ και όχι η Τουρκία, λέει ο Χασίπογλου

Συνομιλητής της ε/κ πλευράς δεν είναι η Τουρκία κι αυτό το κόλπο δεν θα περάσει, ανέφερε στο τουρκικό κανάλι Ουλουσάλ ο γγ, δεύτερος τη τάξη του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου, σχολιάζοντας τα περί πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι η Τουρκία «δεν θα παίξει αυτό το παιχνίδι των ε/κ» για να προσθέσει όμως η "αρχή της αμοιβαιότητας απαιτεί όπως και

ο κ. Τατάρ επισκεφθεί την Αθήνα και μιλήσει με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Για την «έκκληση Τατάρ για αναγνώρισή από την Ρωσία», ο κ.  Χασίπογλου είπε ότι ήταν πολύ σωστή χρονικά αυτή η έκκληση.

Για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδα, ανέφερε ότι τους κάνει ευτυχείς το να έχει μηδέν προβλήματα η Τουρκία με όλες τις χώρες και γι’ αυτό βλέπουν θετικά αυτή την προσέγγιση των δύο χωρών. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια από τις σπάνιες χώρες που μπορεί να δημιουργήσει υγιή επικοινωνία με όλα τα κράτη του κόσμου. Όμως, αυτή η προσέγγιση δεν πρέπει να συγχέεται με το Κυπριακό. Το Κυπριακό βασίζεται για την Τουρκία σε δύο κράτη και είναι εθνική υπόθεση. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αναχθεί σε διάλογο πάρε - δώσε με άλλα προβλήματα της μητέρας πατρίδας μας».

Από εδώ και στο εξής, ανέφερε, κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να διαπραγματευτούν μια ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Ούτε ο νεοδιορισθείς εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μπορεί να το κάνει αυτό». Είχαν αποδεχθεί την ομοσπονδία, ανέφερε, γιατί η τ/κ πλευρά εκείνη την εποχή αυτό επεδίωκε και οι αποφάσεις του ΟΗΕ λήφθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν πρέπει, ανέφερε, να κυριαρχήσει η αντίληψη ότι οι Τ/κ δεν εχουν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν σε μια ομοσπονδιακή βάση με τους Ε/κ. Αυτή η κατανόηση δημιουργεί μια μεγάλη ζώνη άνεσης (comfort zone) για την ε/κ πλευρά και την κάνει ακόμη πιο ανένδοτη. «Απαιτούμε το κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, δηλαδή την κυριαρχία μας». Γνωρίζουν, πρόσθεσε, ότι την θέση για κυρίαρχη ισότητα, την στηρίζει ακλόνητα η Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα