Τατάρ: Η Κύπρος υπήρξε προέκταση της Τουρκίας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας

Η ηλεκτρονική Haber Kıbrıs,(13.02.24 haberkibris.com) σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο,  γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) επανέλαβε ότι για να παρακαθίσουν επίσημα σε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η «νέα τους πολιτική» και υπενθύμισε ότι αυτή την προϋπόθεση την έχουν εκφράσει και στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Ángela Holguin Cuéllar κατά την πρώτη τους συνάντηση μαζί της.

Σε

ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γκαζίαντεπ (Gaziantep) της Τουρκίας για τα 50 χρόνια της εισβολής στην Κύπρο, ο Τατάρ έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό, εκφράζοντας τις δικές του θέσεις.

Μιλώντας για τη σημασία της «έννοιας της κυριαρχίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Βρετανία, η οποία προσάρτησε το νησί χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα και το κυβέρνησε μέχρι την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλαβε δυο κυρίαρχες βάσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Σημείωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προβεί σε κάθε είδους ενέργειες σε αυτές τις βάσεις και κανείς δεν θα το αμφισβητούσε αυτό.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι παρόλα αυτά, αμφισβητείται τώρα η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, η οποία ήρθε στο νησί πληρώνοντας πολύ «βαρύ τίμημα», κατά την έκφρασή του.

Υποστήριξε ότι «το δικαίωμα» τους στην κυριαρχία δεν γίνεται δεκτό και αναφερόμενος στην γεωγραφική απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, ο Τατάρ δήλωσε ότι η απόσταση αυτή είναι μόλις 60 χιλιόμετρα.

Εξηγώντας ότι εξαιτίας αυτή της εγγύτητας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία έχει μεταφέρει νερό στο νησί, το οποίο, όπως ανέφερε, συνεχίζει να ρέει αδιάκοπα, ο Τατάρ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «η Κύπρος υπήρξε ένα είδος προέκτασης της Τουρκίας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας».

«Η ΤΔΒΚ έχει κερδίσει έδαφος με την πολιτική που ασκούμε»

Αναφερόμενος στη σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας για την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι σήμερα οι χώρες προσπαθούν να πάρουν θέση ακόμη και στο διάστημα και είπε: «Αν δεν μπορούμε να πάρουμε θέση στη θάλασσα που βρίσκεται μπροστά μας, θα είμαστε περικυκλωμένοι».

Υποστηρίζοντας ότι «η ΤΔΒΚ αποτελεί εθνική αξία από αυτή την άποψη», ο Τατάρ τόνισε «την αναγκαιότητα της συνέχισης της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους».

Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας χωριστός λαός με τη θρησκεία, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του», ο Τατάρ είπε ότι κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του.

Επιπλέον, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισχυρίστηκε ότι αγνοώντας αυτή την πραγματικότητα, η «άλλη πλευρά» έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία και πολλές διαδικασίες μπλοκαρίστηκαν.

Δίνοντας πληροφορίες για τη «νέα πολιτική που ασκούν», ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις αν δεν γίνει αποδεκτή η «νέα τους πολιτική», σημειώνοντας ότι αυτή την προϋπόθεση την έχουν εκφράσει και στην προσωπική απεσταλμένη κατά την πρώτη τους συνάντηση μαζί της.

Επαναλαμβάνοντας ότι έχουν την πλήρη στήριξη της Τουρκίας για τη «νέα τους πολιτική», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία  στην πραγματικότητα της ΤΔΒΚ οι εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν (Erdoğan) σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και πλατφόρμες για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και τερματισμό της απομόνωσής της ΤΔΒΚ».

«Με αυτή την πολιτική και τη βούληση, αποκτήθηκε το καθεστώς του μέλους παρατηρητή σε οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών», δήλωσε.

«Με αυτή την πολιτική, η ΤΔΒΚ έχει κερδίσει έδαφος», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει αυτή την πολιτική, αφού χάρη σε αυτήν, έχουν επιτευχθεί πολλά κέρδη στις θάλασσες και στον εναέριο χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα