Τατάρ: «Θα εξηγήσω στον ΓΓ του ΟΗΕ τις πραγματικότητες της Κύπρου»

Η Kıbrıs γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι τις πραγματικότητες της Κύπρου θα εξηγήσει στον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες, με τον οποίο θα συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ στις 5 του Απρίλη, αναφέρεται στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου, από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον γενικό διευθυντή του Δημοσιογραφικού Ομίλου

Kıbrıs, Μετέ Τουμερκιάν (Mete Tümerkan), ο Τατάρ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από το νησί για τη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι καθήκον της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar είναι να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος και αν υπάρχει μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να μας σύρει στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα. Θέλει να αρχίσουν ξανά από εκεί. Εμείς το απορρίπτουμε αυτό», είπε και πρόσθεσε:

«Μετά την εκλογή μου στην προεδρία θέσαμε επί τάπητος μια νέα πολιτική με την στήριξη και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Και τι είναι αυτή; Ζητούμε κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Χωρίς να γίνει αποδεχτό αυτό, δεν μπορούμε να αρχίσουμε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Μπορεί να υπάρξουν διάφορες πιέσεις, όμως αυτή η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Μετά τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος όταν οι Ελληνοκύπριοι αποσύρονταν ή ανέτρεπαν το τραπέζι, εκείνοι συνέχιζαν τον δρόμο τους ως Κυπριακή Δημοκρατία ενώ εμείς συνεχίζουμε να υποκείμεθα σε αδικία κάτω από απομόνωση και εμπάργκο εδώ. Στη νέα μας πολιτική είναι πολύ σημαντική η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος σε απόλυτο βαθμό».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι λέγεται πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Τατάρ υποστήριξε:

«Μπορεί να είναι έτσι, αλλά εκείνος είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε αυτή την πλευρά. Έχουμε και εμείς κυριαρχία ως ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε και εμείς δικαίωμα να ιδρύσουμε κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακή δημοκρατία. Λόγω του ότι στη διαδικασία μετά το 1974 έχουν εξαντληθεί οι σοβαρές πρωτοβουλίες μας καλής θέλησης, αρχίσαμε μια νέα διαδικασία πλέον. Μόνο με τη δημιουργία κοινού εδάφους μπορούμε να μπούμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Θα το εξηγήσουμε αυτό και στον Γενικό Γραμματέα. Θα πούμε ότι πρέπει να αρθούν πλέον τα εμπάργκο και η απομόνωση».

Ο Τατάρ υπενθύμισε το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι λήφθηκε θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα λυνόταν εντός μερικών χρόνων, όμως πέρασαν 60 χρόνια από τότε.

Επαναλαμβάνοντας το παράπονό του για το γεγονός ότι γίνεται αποδεχτή ως η μόνη νόμιμη Αρχή στο νησί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις παρά τις «θυσίες» που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι συνεχίζονται τα εμπάργκο και η απομόνωση παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν ότι θα αίρονταν. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Η απομόνωση και τα εμπάργκο είναι μεγάλη αδικία. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, πρέπει να αρθούν αυτά τα εμπάργκο και η απομόνωση. Είμαστε διαρκώς υπό πίεση, δεν επιτρέπουν στους νέους μας ακόμα και να διεξάγουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Περιμένουν να παραδεχθεί ήττα και η Τουρκία και να σκεφτεί ο λαός μας να γίνουμε μπάλωμα. Στόχος τους είναι να άρουν την εξουσία της ΤΔΒΚ και σκέφτονται με τον καιρό να επεκτείνουν την κυριαρχία τους και στον βορρά. Θέλουν μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις. Όνειρό τους είναι η απόσυρση του τουρκικού στρατού από εδώ επειδή η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ και το Κυπριακό Ομόσπονδο Κράτος θα είναι μέλος της ΕΕ και έτσι σχεδιάζουν να φέρουν το τέλος των Τούρκων της Κύπρου. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό».

Επικρίνοντας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γίνεται δεχτός ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η φωνή του ακούγεται παντού, ο Τατάρ είπε ότι η δική του φωνή ακούγεται μόνο στην Τουρκία και ευχήθηκε να είναι καλά ο Πρόεδρος Έρντογαν, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, υπερασπίζεται παντού τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.  

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι θα μοιραστεί ξανά αυτές τις «ανισότητες» με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα επηρεάσει την εθνική πολιτική στο Κυπριακό η προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Τατάρ απάντησε ότι άλλο πράγμα είναι οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και άλλο το Κυπριακό, το οποίο είναι «χωριστή εθνική υπόθεση».

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την πολιτική για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, την οποία θέτουν επί τάπητος με την Τουρκία εδώ και τρία χρόνια,  ο Τατάρ υποστήριξε:

«Ό,τι και αν λέει ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, δεν μας δεσμεύει. Δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Οι Τούρκοι της Κύπρου μπορεί να είναι κάτω από εμπάργκο και απομόνωση, όμως αυτά χρησιμοποιούνται για να μας σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν το επιτρέπουμε αυτό. Έχουμε κράτος, έχουμε δημοκρατία, πίσω μας είναι η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων».

Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

«Έχει πλέον εδραιωθεί το ίσο κυριαρχικό δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Με την στήριξη της Τουρκίας αυτή η εθνική πολιτική έχει έρθει σε ένα σημείο. Να μην περιμένουν να παραδοθούμε με πιέσεις. Αυτός ο λαός δεν είναι μόνος. Πίσω του υπάρχει το κράτος της Τουρκίας. […] Έχουμε χρέος σε όσους έδωσαν την ψυχή τους, τη ζωή τους σε αυτή την υπόθεση. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, το κράτος μας θα είναι ένα μέρος της. Θα στηρίξουμε μέχρι τέλους το κράτος και την κυριαρχία».    

Ο Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και διερωτήθηκε ποιος έλεγε ότι θα γίνονταν αυτά που γίνονται σήμερα στην Ουκρανία.

«Αν φύγει η Τουρκία, αν φύγει ο τουρκικός στρατός, τότε κανείς δεν θα μπορεί να έρθει εδώ. Για τον λόγο αυτό, η παρουσία του στρατού και οι εγγυήσεις είναι ασφάλεια τόσο για εμάς όσο και για τους Ελληνοκύπριους», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Καμία επιστροφή στην πολιτική που εφαρμόζεται για το Κυπριακό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, ΟΗΕ, Κύπρου,tatar, oie, kyprou