Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου

Στη μάχη για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, ρίχνεται ο Δήμος Ύψωνα και οι οκτώ κοινότητες που θα συναποτελούν τον νέο Δήμο Κουρίου (Δυτικής Λεμεσού), υπό τον συντονισμό της εταιρείας Κούριον 2030 «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη».

Σε διάσκεψη Τύπου, στο δημοτικό μέγαρο Ύψωνα, ο Πρόεδρος του Κούριον 2030, Παύλος Παραδεισιώτης ανέφερε πως στόχος δεν είναι απλά η εξασφάλιση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, αλλά «το τι θα πετύχουμε για να γίνει μέχρι το 2030 και μετά, ώστε να λέμε και να περηφανευόμαστε ότι υπάρχει

ένας πραγματικά οργανωμένος αποτελεσματικός και με στρατηγική συνέχεια πολιτισμός στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Ύψωνα και συντονιστής του έργου, Νικόλας Βρυώνη, είπε πως η διεκδίκηση του τίτλου «γίνεται στο πλαίσιο της νέας πολιτιστικής στρατηγικής του νέου Δήμου». «Είμαστε συλλογικά μαζί, ο Δήμος Ύψωνα και οι άλλες οκτώ κοινότητες, με επιδίωξη να έχουμε μια κοινή ταυτότητα, μέσω του πολιτισμού, τον οποίον θεωρούμε εργαλείο ανάπτυξης και είναι μπροστάρης στην ενοποίηση που θα γίνει», συμπλήρωσε.

Λεπτομέρειες για τα βήματα που θα ακολουθηθούν έδωσε ο project leader Μιχάλης Καρακατσάνης, ο οποίος ανέφερε πως σύντομα προγραμματίζεται μια ανοιχτή εκδήλωση για όλες τις κοινότητες, όπου θα παρουσιαστεί το πλάνο και θα κληθούν οι πολίτες που ενδιαφέρονται, να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια, με ιδέες και προτάσεις.

Ήδη, πρόσθεσε, άρχισε μια «πολιτιστική χαρτογράφηση», όλων των σημείων και στοιχείων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πολιτισμό, ενώ θα ακολουθήσει, σε δεύτερη φάση, μια χαρτογράφηση του «ενεργού δυναμικού» της περιοχής, δηλαδή οργανισμών, φορέων ή προσώπων που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια, αλλά και συγκέντρωση «ιστοριών και της λαογραφίας της περιοχής».

Όραμα του Δήμου Κουρίου, του δεύτερου μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Κύπρου, είπε ο κ. Καρακατσάνης, είναι ν’ αποτελέσει  ένα συνεκτικό χώρο, όπου ο πολιτισμός, ως πηγή συμβολικού και κοινωνικού κεφαλαίου, γίνεται κατανοητός, εκτιμάται και ενισχύεται με πόρους, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ευκαιριών και των προοπτικών όλων όσοι ζουν, εργάζονται και τον επισκέπτονται.

Η υποψηφιότητα του Δήμου Κουρίου, συνέχισε, πηγάζει από την αναγνώριση και την κατανόηση ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα για την αναζωογόνηση της περιοχής, μέσα από τη σύμπραξη των κοινοτήτων της περιοχής, που μοιράζονται μια κοινή κοινωνική ιστορία και αντιμετωπίζουν ένα σύνολο προκλήσεων και ευκαιριών που απαιτούν μια συνεργατική προσέγγιση.

«Μέσω μιας ευφάνταστης και ριζοσπαστικής προσέγγισης, στην ανάπτυξη πολιτιστικής στρατηγικής, επενδύσεων και συνεργασιών, θα δείξουμε ότι θέλουμε να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ότι η περιοχή μας το έχει ανάγκη και ότι είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε», σημείωσε ο Μιχάλης Καρακατσάνης.

Αναφέρθηκε επίσης σε πέντε κατευθύνσεις για τη στρατηγική, που αφορούν τον σχεδιασμό και ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, διαμέσου συμμετοχικών και συμπεριληπτικών διαδικασιών, την ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, τις συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με άλλες πόλεις που είχαν ή διεκδικούν τον τίτλο και τη στήριξη του ίδιου του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού δυναμικού της περιοχής.

Στην όλη προσπάθεια στρατηγικού σχεδιασμού της πρότασης του Κούριον 2030, έχουν ήδη γίνει συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Λεμεσού και το Open Lab Athens.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση και ο φάκελος της υποψηφιότητας θα κατατεθεί αρχές Δεκεμβρίου, με όλες τις υποψήφιες πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023, Δήμος Κουρίου,politistiki protevousa evropis 2023, dimos kouriou