Το φράγμα Άχνας επισκέφθηκαν Πρόεδρος και αντιπροσωπεία Κινήματος Οικολόγων

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Περδίκη, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επιτόπια επίσκεψη στην Άχνα, προς αξιολόγηση της κατάστασης που προκλήθηκε από το σπάσιμο δεξαμενής με λύματα κτηνοτροφικού υποστατικού.

«Φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει γίνει σοβαρή καταστροφή ενός σημαντικού υγροβιότοπου κηρυγμένης περιοχής προστασίας της φύσης Natura 2000», δήλωσε ο κ. Περδίκης, ενώ ο Κοινοτάρχης Άχνας Νίκος Βάσιλας, ο οποίος ήταν

παρών κατά την επίσκεψη, ανέφερε από πλευράς του πως «πρέπει επιτέλους το κράτος να βρει τρόπους να διαχειριστεί αυτά τα λύματα για να τελειώσει αυτή η δυσοσμία ή αν θέλετε το μαρτύριο των Αχνιωτών και η μόλυνση του Περιβάλλοντος».

Ο κ. Βάσιλας ανέφερε πως «η επόμενη μέρα είναι να περιμένουμε τις αναλύσεις του Τμήματος Υδάτων και του Τμήματος Περιβάλλοντος, που ελπίζω να είναι καλές τουλάχιστον για το φράγμα και τα υπόγεια στρώματα». Είπε ωστόσο πως για τον ίδιο η πιο σημαντική ημέρα θα είναι η μέρα που θα ανακοινωθεί η μελέτη που ενημερώθηκαν ότι έγινε, «διότι εκτός από αυτό που έγινε την Κυριακή, η Άχνα υποφέρει κάθε καλοκαίρι από τα κτηνοτροφικά λύματα και πρέπει επιτέλους το κράτος να βρει τρόπους να διαχειριστεί αυτά τα λύματα για να τελειώσει αυτή η δυσοσμία ή αν θέλετε το μαρτύριο των Αχνιωτών και η μόλυνση του περιβάλλοντος».

Εισηγήθηκε για αντιμετώπιση του θέματος «να γίνει ένα μικρό αποχετευτικό ή να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι με αυτά τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια ούτως ώστε να μπορέσουν να κάνουν βιολογικούς σταθμούς για τα λύματα τους. Υπάρχουν σταθμοί οι οποίοι παράγουν ρεύμα νερό και μηδέν λύματα. Δηλαδή τα λύματα γίνονται ωφέλημα».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει γίνει σοβαρή καταστροφή ενός σημαντικού υγροβιότοπου κηρυγμένης περιοχής προστασίας της φύσης Natura 2000».

Ο κ. Περδίκης σημείωσε πως ο Κοινοτάρχης και η Κοινοτική Αρχή Άχνας επανειλημμένα είχαν χτυπήσει την καμπάνα του κινδύνου για διάφορες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται γύρω από τον υγροβιότοπο και το Κίνημα έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα. «Αυτός ο υγροβιότοπος πέραν από την κήρυξη τους ως υγροβιότοπος δεν τυγχάνει καμίας πραγματικής προστασίας. Το αποτέλεσμα ενός τυχαίου περιστατικού ήταν να έχουμε ρύπανση του υγροβιότοπου», είπε.

Πρόσθεσε πως «γενικά η περιοχή δεν προστατεύεται. Προστατεύτηκε από τους ανθρώπους που είναι δίπλα όπως ο κ. Βάσιλας ο οποίος έσπευσε μόλις είδε το περιστατικό να το καταγγείλει και έκανε ενέργειες για να σταματήσει η ρύπανση. Τα υπόλοιπα θέματα είναι σοβαρά που έχουν να κάνουν με την αγελαδοτροφία όχι μόνο εδώ στην Άχνα αλλά παγκύπρια και ελπίζω αυτό το πολύ θλιβερό περιστατικό να ανοίξει αυτό τον φάκελο για να δούμε και την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της αγελαδοτροφίας».

Πρέπει, συνέχισε, να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σε παγκόσμιο και σε κυπριακό επίπεδο και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Σημείωσε, τέλος, πως «υπάρχουν προβλήματα με τις καλλιέργειες, επηρεάστηκε αυτό το ωραίο δασύλλιο που έφτιαξε ο Κοινοτάρχης και βεβαίως υπάρχει και το θέμα της ρύπανσης της λίμνης που εμείς θα κάνουμε και δικές μας χημικές αναλύσεις για να έχουμε και εμείς τη δική μας ανεξάρτητη ερμηνεία και εικόνα για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα