Το Νεπάλ παύει τις άδειες εργασίας υπηκόων του σε Ρωσία και Ουκρανία

Το Νεπάλ σταμάτησε να χορηγεί άδειες σε πολίτες του για να εργαστούν στη Ρωσία και την Ουκρανία μέχρι νεοτέρας, δήλωσε αξιωματούχος την Παρασκευή, μετά τον θάνατο τουλάχιστον δέκα Νεπαλέζων στρατιωτών, ενώ υπηρετούσαν στον ρωσικό στρατό.

Το Νεπάλ ζήτησε από τη Ρωσία

να μην στρατολογήσει τους πολίτες της στον ρωσικό στρατό, να στείλει αμέσως όλους τους στρατιώτες του Νεπάλ πίσω στην πατρίδα τους και να αποζημιώσει τις οικογένειες των νεκρών. Η κυβέρνηση είπε ότι έως και 200 πολίτες του Νεπάλ εκτιμάται ότι εργάζονταν στον ρωσικό στρατό και ο Υπουργός Εξωτερικών N. Π. Σαούντ είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RSS ότι περίπου 100 Νεπαλέζοι φέρονται να αγνοούνται.

Οι στρατιώτες από το Νεπάλ, που ονομάζονται Gurkhas, είναι γνωστοί για τη γενναιότητα και τις μαχητικές τους ικανότητες, και υπηρέτησαν τον βρετανικό και τον ινδικό στρατό μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, βάσει συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει με τη Ρωσία.

Η απόφαση να σταματήσει προσωρινά η έκδοση αδειών εργασίας για τη Ρωσία και την Ουκρανία είχε στόχο να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες ζωών και θα ισχύει έως ότου δοθούν περαιτέρω εντολές, δήλωσε ο Kabiraj Upreti, διευθυντής στο τμήμα ξένης απασχόλησης. «Αυτό είναι για την ασφάλεια των πολιτών μας», είπε.

Οι μετανάστες από το Νεπάλ χρειάζεται να λάβουν άδειες εργασίας από την κυβέρνηση για να πάρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, οι οποίες τους δίνουν το δικαίωμα σε κρατική υποστήριξη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή αποζημίωση για τις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.

Εκατομμύρια Νεπαλέζοι υπήκοοι απασχολούνται σε μη στρατιωτικές εργασίες, κυρίως ως εργάτες σε βιομηχανίες και εργοτάξια στη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και τη Μέση Ανατολή.

Η αστυνομία στο Νεπάλ συνέλαβε 10 άτομα τον περασμένο μήνα με την κατηγορία ότι έστειλαν άνεργους νέους για παράνομη στρατολόγηση στον ρωσικό στρατό, αφού τους χρέωναν τεράστια χρηματικά ποσά για ταξιδιωτικές βίζες.

Για περισσότερους από 800 Νεπαλέζους εκδόθηκαν άδειες εργασίας για μη στρατιωτική εργασία στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Δεν υπάρχουν σχετικοί αριθμοί για την Ουκρανία.

Η ρωσική πρεσβεία στο Κατμαντού δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια από το Reuters.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα