Το Υπουργικό ενέκρινε τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης

Τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΣΕΕ) για την Κύπρο, για την περίοδο 2023-2030 ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του στις 30 Μαρτίου 2023, ύστερα από πρόταση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππου Χατζηζαχαρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η ΣΕΕ εντοπίζει και αναλύει τους τομείς προτεραιότητας όπου η Κύπρος διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

και μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης της οικονομίας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσα από επενδύσεις σε Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ).

Προστίθεται ότι η ΣΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής Στρατηγικής για την Ε&Κ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ), η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια ετοιμασίας της, και αποτελεί εκ των προτέρων προϋπόθεση (ex-ante conditionality) για την αξιοποίηση των πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) στον τομέα της Ε&Κ.

Σημειώνεται ότι την εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση της ΣΕΕ ανέλαβε το Technopolis group και η  μελέτη βασίστηκε σε οριζόντιες και τομεακές πολιτικές, πρωτοβουλίες και προγράμματα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στις δυνατότητες, ανάγκες και προκλήσεις του εγχώριου οικοσυστήματος Ε&Κ.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις και εισηγήσεις των φορέων του οικοσυστήματος Ε&Κ και  τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αξιολόγησης και έγκρισης από το ΥΕΚΨΠ.

Επισημαίνεται ότι οι τομείς προτεραιότητας που έχουν αναδειχθεί μέσα από τη ΣΕΕ για την περίοδο 2023-2030 διακρίνονται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά τις τεχνολογικές προτεραιότητες (Technological priority areas) και περιλαμβάνει τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα καινοτόμα υλικά.

Η δεύτερη αφορά οικοσυστήματα (Ecosystems) και περιλαμβάνει τους τομείς της αγροδιατροφής, της ναυτιλίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η τρίτη ενότητα αφορά τις αναδυόμενες προτεραιότητες/οικοσυστήματα (Emerging ecosystems) και επί του παρόντος περιλαμβάνουν μόνο τον τομέα του διαστήματος. Η τελευταία ενότητα αφορά τους τομείς καταλύτες (Enablers) και περιλαμβάνει τους τομείς της υγείας και του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά είδη - Ποια προϊόντα αφορά

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα