Τοπική Αυτοδιοίκηση και Λεμεσός: Να ανέβουμε ψηλότερα!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον ποιο λαϊκό θεσμό, από όλους τους θεσμούς της πολιτείας. Και αυτό γιατί είναι ο πλησιέστερος προς τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες. Σε μεγάλο βαθμό κρίνει και κρίνεται ως θεσμός για την παροχή υψηλών υπηρεσιών ποιότητας ζωής στους πολίτες. Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρξε το αποκούμπι των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά καταγράφουν μια πλούσια ιστορία, παρεμβάσεις, αγώνες και προσφορά

στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και ανέκαθεν σ’ όλες τις προγραμματικές του θέσεις είχε ψηλά στις προτεραιότητες του την Αυτοδιοίκηση, Κοινοτική και Δημοτική.

Όπου και να ρίξει κανείς την ματιά του από την Αγγλοκρατία ως σήμερα, θα εντοπίσει με κεφαλαία γράμματα τον ρόλο και την αποστολή της Κυπριακής Αριστεράς. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι αν ο θεσμός εκσυγχρονίστηκε, ανανεώθηκε, προοδευτικά, διευρύνθηκε δημοκρατικά, σε ένα μεγάλο βαθμό συναντάς έντονη την σφραγίδα της Αριστεράς και του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος.

Χωρίς υπερβολή αν το ΑΚΕΛ και η Αριστερά δεν αγωνιζόταν και δεν εξειδίκευαν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ίσως ακόμα να είχαμε κατάλοιπα συγκεντρωτισμού, διοριστικών συστημάτων, πλήρως εξαρτημένων από το κεντρικό κράτος.

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Εγγύτητας και της Επικουρικότητας, δηλαδή η λήψη των αποφάσεων να γίνεται κοντύτερα προς τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η Οικονομική αυτοτέλεια έχουν την δυναμική προσπάθεια και το όραμα της Αριστεράς για μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ανθρωποκεντρική αυτοδιοίκηση.

Για μας τους Λεμεσιανούς, η Λεμεσός της Αριστεράς ή η Αριστερά της Λεμεσού, νομιμοποιούμαστε να είμαστε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά μας.

Από την εποχή του Πλουτή Σέρβα, του Κώστα Παρτασίδη και Βάσου Παπαδόπουλου, παρόλους τους διωγμούς των Άγγλων Αποικιοκρατών γράψαμε ιστορία με κεφαλαία γράμματα. Σε συνθήκες άγριες, αντίξοες, έγινε κατορθωτό τα Λαϊκά Δημοτικά Συμβούλια να θέσουν ισχυρές βάσεις για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα από τους φτωχούς και τους αδύνατους, κοντά στον κόσμο που πονεί και υποφέρει.

Και στην πορεία τα Δημοτικά Συμβούλια των Δημήτρη Κοντίδη, του Ανδρέα Χρίστου, των Περιφερειακών Δημάρχων, Πανίκου Λουρουτζιάτη, του Φειδία Διαμαντή, του Γιώργου Νεοφύτου, του Κώστα Θωμά, του Κυριάκου Χατζηττοφή, καταγράφουν μια πλούσια ιστορία που δικαιωματικά αντλούμε δύναμη, πρότυπα και πίστη για ένα ακόμα πλουσιότερο ταξίδι αγώνων και προσφοράς στους πολίτες.

Ναι χωρίς οποιαδήποτε αναστολή μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή και μπορούμε να προσβλέπουμε σε νέες επιτυχίες για μια Αυτοδιοίκηση, πιο ισχυρή και αποτελεσματική για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Και σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε την ένδοξη ιστορία μας, να δώσουμε ξανά μια νέα ώθηση στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα Δημοτικά Συμβούλια και Σχολικές Εφορείες, να εκλέξουμε τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και τους Δημάρχους και Αντιδημάρχους που στηρίζουμε.

Προχωρούμε με μεγάλη αισιοδοξία, πίστη και αυτοπεποίθηση. Κατερχόμαστε σ’ αυτές τις εκλογές με ισχυρά ψηφοδέλτια, αντιπροσωπευτικά της κοινωνίας, με άτομα και προσωπικότητες καταξιωμένους σ’ αυτό που κάνουν. Έχουμε το όραμα, το πρόγραμμα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες για να δικαιώσουμε τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολιτών.

Στην επόμενη περίοδο, περίπου 3 μήνες μέχρι την 9η Ιουνίου, ημέρα των εκλογών, θα ταξιδέψουμε μαζί με τους πολίτες. Θα πάμε στις τοπικές κοινωνίες και τις γειτονιές, στα εργοστάσια, στις καφετέριες, θα μιλήσουμε για τις ζωές μας, για τις βιώσιμες πόλεις, για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, για την αειφόρο ανάπτυξη, για την κοινωνική πρόνοια, για την προσιτή στέγη, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Θα μιλήσουμε για την πολεοδομία και την χωροταξία, για το κυκλοφοριακό που πνίγει τις πόλεις, για τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τις πλατείες.

Να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας, τις συλλογικότητες μας, τις προτεραιότητες μας για τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Ο προγραμματικός λόγος μας χρειάζεται να περιέχει ουσία και ποιότητα. Όχι σε άχρωμες και άγευστες τοποθετήσεις. Πολύ περισσότερο μακράν από εμάς οι ατομικές συμπεριφορές, ο παραγοντισμός και οι μεσσιανικές στάσεις και συμπεριφορές.

Οι κοινωνίες μπορούν και πρέπει να πάνε μπροστά με συλλογικότητα και ομαδικό παιγνίδι.

Στο επόμενο διάστημα σηκώνουμε τα μανίκια πάνω και κάνουμε πράξη το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Μιλάμε με τους πολίτες πόρτα της πόρτας, πρόσωπο με πρόσωπο!

Η Λεμεσός να κόψει πρώτη το νήμα! Στη Λεμεσό πρώτοι! Στη Λεμεσό ακόμα ψηλότερα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα