Βρετανικό μουσείο: Ξεκίνησε με κλέφτες και κατέληξε με κλέφτες

Σείεται το Βρετανικό Μουσείο μετά τις αποκαλύψεις για την κλοπή αρχαίων χρυσών κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και γυάλινων αντικειμένων από την πολύτιμη συλλογή του μουσείου.

Σε άρθρο της στην Guardian η Charlotte Higgins εξηγεί ότι μετά τις παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών η κατάσταση εντός του μουσείου είναι απελπιστική, σε ένα ίδρυμα που ακόμα και πριν το σκάνδαλο, το ζήτημα της ηθικής ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.

Στο μεταξύ, το ζήτημα έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί και το πολιτικό σύστημα της χώρας, αν και

όχι πάντα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Πρόσφατα, ο βουλευτής των Τόρις και πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για το Βρετανικό Μουσείο, Τιμ Λάουτον, δήλωσε ότι η αποκάλυψη των κλεμμένων και εξαφανισμένων αντικειμένων είναι μεν «επιζήμια», αλλά «αυτό που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο είναι ο απροκάλυπτος οπορτουνισμός των Ελλήνων και άλλων που λένε «Ωχ όχι, το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ασφαλές».

Στον απόηχο της εν εξελίξει υπόθεσης με τους θησαυρούς που κλάπηκαν από το Βρετανικό Μουσείο, κινεζικά μέσα ενημέρωσης υπό κρατικό έλεγχο ζητούν την επιστροφή κειμηλίων που αποκτήθηκαν κατά τους προηγούμενους αιώνες. «Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει χωρίς ανταλλάγματα όλα τα πολιτιστικά κειμήλια που αποσπάσθηκαν με ακατάλληλους τρόπους από την Κίνα και να απέχει από την υιοθέτηση μιας επιπόλαιης στάσης», ανέφεραν οι Global Times σε άρθρο τους τη Δευτέρα.

Σημειώνεται πως η κλοπή των αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο έχει προκαλέσει την αντίδραση και της Νιγηρίας, καθώς περισσότερα από 900 χάλκινα αντικείμενα από το Μπενίν αποτελούν τμήμα της συλλογής του. «Είναι σοκαριστικό να ακούμε ότι οι χώρες και τα μουσεία που μας έλεγαν ότι οι θησαυροί του Μπενίν δεν θα ήταν ασφαλείς στη Νιγηρία, βρίσκονται αντιμέτωπα με κλοπές», δήλωσε ο Abba Isa Tijani, διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, το επιχείρημα πλέον είναι ότι εφόσον το μουσείο δεν μπορεί να διαφυλάξει τα εκθέματά του, τότε δεν πρέπει να τα έχει. Ανέκαθεν το αντεπιχείρημα του Βρετανικού μουσείο ήταν η «ανικανότητα της Ελλάδας να προστατεύσει την κληρονομιά της σε ένα υψηλών προδιαγραφών μουσείο». Κάποιοι θα προχωρούσαν αυτό τον συλλογισμό και λέγοντας ότι το μουσείο είναι θεσμικά εμπλεκόμενο στην κλοπή, αφού εφόσον μεγάλα τμήματα της συλλογής του κλάπηκαν υπό αποικιακές συνθήκες, γιατί να εκπλαγεί κάποιος αν οι σύγχρονοι φύλακές του αποδειχτούν επίσης κλέφτες;

Ουσιαστικά, το μουσείο είχε μια δουλειά να κάνει, να κρατήσει τα αντικείμενά του ασφαλή και δεν το κατάφερε, γιατί ήταν πολύ απασχολημένο με το να ανησυχεί για το κίνημα Black Lives Matter και να ζητάει συγγνώμη για τη δουλεία. Σύμφωνα με τη Mail, οι διερευνώμενες κλοπές στο μουσείο είναι –κατά κάποιο τρόπο– το άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος ότι όσοι βρίσκονται σε θέσεις επιρροής «μισούν και περιφρονούν το παρελθόν μας».

Οι επόμενες εβδομάδες και οι συστηματικές έρευνες των αρχών θα αποκαλύψουν σταδιακά το μέγεθος της κλοπής, καθώς και τις λεπτομέρειες των αντικειμένων που πλέον πιθανότατα βρίσκονται στα σπίτια διάφορων συλλογών αρχαιοτήτων. Το μόνο βέβαιο είναι πως το ενδιαφέρον για την υπόθεση –όπως άλλωστε και η ίδια η συλλογή του κορυφαίου μουσείου του κόσμου– θα προέρχεται από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα