Υπ. Ενέργειας: «Τρύπα» €1.1 δισ. για EuroAsia Interconnector (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη θέση πως η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε για τις προθέσεις του ισραηλινού επενδυτικού ταμείου να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέγειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα που ήθελε το ισραηλινό fund να συμμετέχει με ποσοστό, έως και 33%, στο μετοχικό κεφάλαιο του μεγάλου project για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε, στο πλαίσιο παρέμβασής του

στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», πως το γεωπολιτκό ενδιαφέρον, για το συγκεκριμένο έργο, ήταν έντονο εδώ και καιρό.

EuroAsia: «Φιλί ζωής» από Ισραηλινό fund - Εντάσσεται στο μετοχικό κεφάλαιο

Αναφερόμενος στον Euroasia Interconnector και σε συνέχεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, στην οποία παρέστη, ο Υπουργός σημείωσε πως «πέραν της αξίας που έχει για την Κύπρο ως χώρα, έχει και άλλη γεωστρατηγική αξία, η οποία αφορά άλλες γειτονικές χώρες. Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες που έχουν δείξει έντονα το ενδιαφέρον τους και όταν το κράτος του Ισραήλ δείχνει τόσο έντονο ενδιαφέρον για ένα τέτοιο έργο, καταλαβαίνετε ότι και τα υπόλοιπα άλλα αναμένεται να ακολουθήσουν».

Μεταξύ αυτών, και η κίνηση που είδαμε από πλευράς του επενδυτικού ταμείου, ισραηλινών συμφερόντων, το οποίο όπως επεσήμανε, θα επενδύσει ποσό ύψους €100 εκατομμυρίων. 

«Τα €100 εκατ. δεν αρκούν για να δώσουν τις λύσεις», διευκρίνισε, προσθέτοντας πως «μέσα από τα €657 εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -από το Connecting Europe Facility -, τα €100 εκατομμύρια από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα €100 εκατομμύρια του συγκεκριμένου fund, λείπουν ακόμη πολλά», εκτιμώντας πως υπολείπεται περίπου το ποσό του €1.1 δισεκατομμυρίου.

Λόγω των νέων τιμών που έχουν διαμορφωθεί και τη μεγαλύτερη αύξηση του 23% συγκεκριμένα να οφείλεται στην κατασκευή του ιδίου του καλωδίου, από το €1.5 δις. της αρχικής εκτίμησης του έργου, πλέον το κόστος έχει ανέλθει στα €1.9 δισεκατομμύρια.

Επομένως, όπως τόνισε, τα €100 εκατ. του εν λόγω fund, αν και δεν είναι αρκετά για να δώσουν τη λύση, δίνουν την κατεύθυνση, αφού με την κίνηση αυτή «προσκαλεί» και άλλους πιθανούς επενδυτές μέσα από την εμπιστοσύνη που δείχνει στο έργο, επισημαίνοντας παράλληλα, πως εξίσου ουσιαστικής σημασίας είναι το γεγονός πως η επένδυση αυτή προέρχεται από το Ισραήλ.

Καθυστέρησε πολύ η Κύπρος

Ο Υπουργός Ενέργειας παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την καθυστέρηση που είχε επιδείξει προηγουμένως η Κυπριακή Δημοκρατία, στο να προβεί σε αξιολόγηση του έργου, το οποίο, όπως τόνισε, έχει μεγάλη γεωστρατηγική αξία για τη χώρα.

«Πολύ καθυστερημένα η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αξιολογήσει αυτό το έργο», υπογράμμισε, εξηγώντας πως η αξιολόγησή του θα γίνει σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και ο δεύτερος τη γεωστρατηγική αξία του. Τα αποτελέσματα της μελέτης, θα δώσουν το πρόσημο για το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει «επενδυτική απόφαση», πρόσημο το οποίο ο Υπουργός αναμένει πως θα είναι «θετικό».

Οκτώβριο η τελική απόφαση – Προκρίνεται η αγορά μετοχικού κεφαλαίου

Ο κ. Παπαναστασίου υπέδειξε πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει λόγο στις εξελίξεις που αφορούν αυτό το γεωστρατηγικό έργο.

Η μελέτη, η οποία διενεργείται από ξένο οίκο αξιολόγησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση πως το πρόσημο θα είναι θετικό, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να συμμετάσχει είτε με δανειοδότηση του Φορέα Υλοποίησης, κάτι που όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή, είτε να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο. 

Σε αυτή την περίπτωση θα έχει περισσότερες από μία θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Εντούτοις, θα πρέπει προηγουμένως, να εξεύρει τον φορέα με τον οποίο θα συμμετάσχει και ακολούθως, να διαπραγματευθεί με την ιδιωτική εταιρεία του έργου, αλλά και τους υπόλοιπους επενδυτές και μετόχους.

Σοβαρές μειώσεις στο λογαριασμό του ρεύματος

Ο Υπουργός Ενέργειας εκτιμά πως η υλοποίηση του έργου θα μειώσει σοβαρά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία υποφέρει πάρα πολύ από την αυξημένη ηλεκτρική ενέργεια», επεσήμανε, συμπληρω΄νοντας πως «είναι η μοναδική μας ενέργεια και όταν η μοναδική ενέργεια σε μία χώρα είναι πολύ ακριβή, δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομία, την ανάπτυξη ή τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών», λέγοντας πως συνδράμει προς την κατεύθυνση της οικονομικής κόπωσης.

«Παυσίπονο» οι επιδοτήσεις - Φυσικό αέριο και πράσινη ενέργεια η λύση

Χαρακτηρίζοντας τις επιδοτήσεις ως «παυσίπονο», ο κ. Παπαναστασίου εστίασε στο ότι «η πραγματική λύση είναι να υπάρξει κάτι βιώσιμο», αναλύοντας πως το Υπουργείο επικεντρώνεται στην αλλαγή του καυσίμου της ΑΗΚ αφού όπως είπε πρέπει επειγόντως η να απομακρυνθεί από την καύση πετρελαίου, που προκαλεί σοβαρούς ρύπους, οι οποίοι επιβαρύνουν τον καταναλωτή στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει να μεταβεί στο φυσικό αέριο, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2024.

Σε σχόλιο του Χρήστου Μιχάλαρου πως το χρονοδιάγραμμα μετατίθεται συνεχώς, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Εξήγησε πως ο πρώτος τρόπος που θα φθάσει το φυσικό άεριο στην Κύπρο, είναι μέσω αποϋγροποίησης. Τον Ιούλιο του 2024 θα παραλάβουμε το τερματικό, με βάση το επικαιροποιημένο πλάνο που δόθηκε από τον εργολάβο.

Το πλοίο -FSRU- θα παραληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, που συνιστά και το πιο μεγάλο βήμα. Εάν αυτό ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος, θα καταστεί δυνατό να έχουμε φυσικό αέριο το 2024, συμπλήρωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Επίσης, σημείωσε πως η ΔΕΦΑ πρόσφατα πρόσφατα εξασφάλισε, πριν μία βδομάδα την άδεια προμηθευτή φυσικού αερίου, λαμβάνοντας την έγκριση της ΡΑΕΚ.

Πέραν του φυσικού αερίου, ο κ. Παπαναστασίου, υπογράμμισε τη σημασία της «πράσινης» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

«Σε κάποιες εποχές του χρόνου έχουμε υπερπαραγωγή, που συνήθως συμβαίνει την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, με αποτέλεσμα αυτή η ενέργεια να χάνεται».

Στόχος όπως είπε είναι να δημιουργηθούν σημεία αποθήκευσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, για να μπορέσουμε αυτή την «πράσινη υπερπαραγωγή»να την χρησιμοποιήσουμε πρωτίστως στην Κύπρο.

Το μείγμα συμβατικής και πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα μας δώσει χαμηλότερο ηλεκτρισμό, επιπρόσθετα από το Interconnector τόνισε.

Πιθανόν η αγορά να χρειάζεται παυσίπονο

Μιλώντας για το ενδεχόμενο επιδοτήσεων στα καύσιμα και το ρεύμα, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας, ωστόσο πως «πιθανόν η αγορά να θέλει ένα παυσίπονο τώρα, βλέποντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των καυσίμων». 

Ωστόσο, τόνισε πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά του κράτους.

Αισιοδοξία για e-καλάθι

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις αυξημένες τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα, ο Υπουργός ανέφερε πως το e-καλάθι, το οποίο αναμένει πως θα λειτουργήσει, θα δώσει ένα εργαλείο στους καταναλωτές να επιλέγουν τους φθηνούς προμηθευτές, οδηγώντας ακολούθως, αναγκαστικά και στη μείωση των τιμών, αν και όπως διευκρίνισε αυτό δεν θα το κάνει «από μόνο του». 

Keywords
Τυχαία Θέματα