ΥΠΑΝ: Η Κύπρος σκοπεύει να ενισχύσει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Η Κύπρος σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με το Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, με αφορμή την υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστημονικής Έρευνας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας μεταξύ των δύο χωρών για τα έτη 2023-2026. Η Νουρίτ Τινάρι, Επικεφαλής του Γραφείου Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, παρευρέθηκε επίσης στην

εκδήλωση και υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους του Ισραήλ.

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι η εκδήλωση αυτή «καταδεικνύει έμπρακτα τη βούληση των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ να ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας».

Η Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «Κύπρος και Ισραήλ διατηρούν στενές και φιλικές σχέσεις και είναι πρόθεσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών». Πρόσθεσε επίσης ότι η υπογραφή του προγράμματος στηρίζει την αποστολή του Υπουργείου Παιδείας για τη διεθνοποίηση της κυπριακής εκπαίδευσης και αθλητισμού και προωθεί τη σύγχρονη κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτοί οι στόχοι, όπως είπε, «συνάδουν με τον στόχο της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μια στρατηγική πολιτιστικής διπλωματίας που καθιερώνει την Κύπρο ως κόμβο πολιτισμού και πύλη προς την Ευρώπη από την Ανατολή».

Επιπλέον, η Υπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάρτιση εκπαιδευτικών, η τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η πολιτιστική κληρονομιά και αρχαιολογία, η εκπαίδευση και έρευνα για το Ολοκαύτωμα.

«Μεταξύ των υψηλότερων προτεραιοτήτων μας είναι η βούληση να παρέχουμε στους νέους μαθητές μας τους απαραίτητους πόρους για να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία που εκτιμά την αλληλεγγύη και σέβεται τη διαφορετικότητα», είπε η Μιχαηλίδου. Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο της «θεωρεί ότι η συνεχής ενίσχυση των σχέσεών μας με το Ισραήλ είναι υψίστης σημασίας».

Από την πλευρά της, η Επικεφαλής του Γραφείου Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, μίλησε για τις «στενές σχέσεις» μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε στρατιωτικό, ενεργειακό και τουριστικό. «Είμαι εδώ για να βεβαιωθώ ότι αυτό θα συμβεί στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις ανταλλαγές νέων», πρόσθεσε.

Η κ. Τινάρι είπε επίσης ότι «οι Κυβερνήσεις μας θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους». «Εκτιμούμε τη σχέση μας μαζί σας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος είναι καλός γείτονας».

«Σε οτιδήποτε κάνετε, κρατήστε το Ισραήλ στην προτεραιότητά σας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα