Υποσχέσεις κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό και τι θα γίνει με το πέναλτι 12%

Τη δέσμευση ότι εντός της θητείας της παρούσας κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, τονίζοντας ότι μέχρι το μέσο της θητείας θα έχει προχωρήσει σημαντικά η διαδικασία και ιδιαίτερα η πτυχή που αφορά σε σχετικές συμφωνίες που να είναι ευρύτερα αποδεκτές.

Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, το συνταξιοδοτικό σύστημα «θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις δυνατότητες της οικονομίας».

Η

μεταρρύθμιση θα γίνει με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την ενίσχυση και των τριών πυλώνων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Για τη μεταρρύθμιση, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι θα γίνει διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές δυνατότητες, καθώς επίσης και διεθνείς πρακτικές.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως είπε, αποτελείται από τρεις πυλώνες: α) το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων που τυγχάνει διαχείρισης από την κυβέρνηση, β) τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ταμεία προνοίας κ.λπ. που ρυθμίζονται κεντρικά και γ) την ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση.

Πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63 έτη

Αναφερόμενος στη συζήτηση για κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης 12% σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους έτη, ο κ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε αφενός ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης που σήμερα είναι τα 65 έτη και αφετέρου δεν συζητείται κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Εργασίας προανήγγειλε εξελίξεις επί του θέματος τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας ότι «αναμένουμε μέσα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και στη συνέχεια, σε επόμενο στάδιο, με τις πολιτικές δυνάμεις, θα έχουμε εξέλιξη, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο σ’ ένα σημαντικό αριθμό πολιτών».

Όπως τόνισε, παρόλο που το όριο συνταξιοδότησης δεν μπορεί να μειωθεί, εντούτοις όπως έχει προσδιοριστεί στη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε, για να παρασχεθεί μία ελάφρυνση προς εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει πάρα πολλά χρόνια εισφορών.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, χωρίς αύξηση των εισφορών και χωρίς τον περιορισμό της βιωσιμότητας του ταμείου.

Η μελέτη θα συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους την Παρασκευή και σύμφωνα με την εισήγηση της κυβέρνησης, θα επηρεαστεί θετικά γύρω στο 25% εκείνων που υπόκεινται σε αναλογιστική μείωση, οι οποίοι θα τύχουν ελάφρυνσης ως προς τη μείωση αυτή.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη Παρασκευή.

Τι θα σήμαινε κατάργηση του πέναλτι

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι 12%) θα συνεπαγόταν επί της ουσίας μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 63 έτη, καθώς οι δικαιούχοι ανέρχονται στο 80% των εργαζομένων και από αυτούς το 70% επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Αν καταργηθεί το πέναλτι, τότε το ταμείο θα επωμιστεί με περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γιάννης Παναγιώτου είπε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με την υποστήριξη της Νομικής Υπηρεσίας «για να είμαστε ασφαλείς ως προς τις επιπτώσεις».

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι το 2022 με αναλογιστική μείωση ανέρχονται σε 40 χιλιάδες.

Η Επιτροπή καταπιάστηκε και με τη σύνταξη χηρείας, θέμα για το οποίο λέχθηκε ότι αναμένεται αναλογιστική μελέτη για την καταβολή της σε άντρες που έχασαν τη σύζυγό τους πριν από το 2018.

Διαβάστε επίσης: Παναγιώτου: Δεν μειώνεται το όριο συνταξιοδότησης, δεν καταργείται το πέναλτι

Keywords
Τυχαία Θέματα