Με συμμετοχή ξένων παρατηρητών άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα

Όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (24.10.23  BRTK), αρχίζει σήμερα στα κατεχόμενα η κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Μάρτυρας Ανθυπολοχαγός Caner Gönyeli», μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. 

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η διεξαγωγή της άσκησης ανακοινώθηκε σε διάσκεψη Τύπου που έγινε στο γραφείου Τύπου της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας», όπου αναφέρθηκε ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα «από τις χερσαίες δυνάμεις», την «αεροπορία» και τις «ναυτικές δυνάμεις», τόσο από τα κατεχόμενα όσο και από την Τουρκία.  

Όπως

σημειώθηκε στη διάσκεψη Τύπου, η χερσαία φάση της άσκησης θα διεξαχθεί σήμερα και η θαλάσσια φάση θα διεξαχθεί αύριο στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.  

23 Ekim'de başlayan Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Davet Tatbikatı-2023 başarıyla devam ediyor. Doğu Akdeniz’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahası, kara suları ile ana karası üzerinde ve Türkiye’nin arama-kurtarma bölgesi içerisinde yer alan uluslararası… pic.twitter.com/7ni8kuswzX

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 24, 2023

Ο υποστράτηγος Οσμάν Αϊντάτς, δίνοντας λεπτομέρειες για την άσκηση, υποστήριξε ότι σκοπός της είναι η βελτίωση των διαδικασιών συντονισμού και συνεργασίας των δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης, η εκπαίδευση του προσωπικού έρευνας και διάσωσης και η προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», στο πλαίσιο της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Από την Τουρκία θα συμμετέχουν στην άσκηση 4 ιπτάμενα μέσα και 1 πλωτό μέσο και δύο ομάδες διάσωσης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ενώ  από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας θα συμμετάσχουν 10 ιπτάμενα μέσα, 9 πλωτά μέσα και 5 ομάδες διάσωσης. 

Στη φετινή άσκηση, αναμένεται να συμμετέχουν παρατηρητές από το Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη, το Σουδάν, το Κατάρ, το Κόσοβο, τις Φιλιππίνες και το Τζιμπουτί.  

Αντίδραση Τατάρ στην άφιξη Γερμανών στρατιωτών στην Κύπρο 

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.10.23, aa.com.tr), τη θέση ότι δεν συνάδει με τις Διεθνείς Συμφωνίες η έλευση ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, χωρίς την έγκριση και την άδεια της «ΤΔΒΚ» και της εγγυήτριας Τουρκίας εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του σε ανταποκριτή του πρακτορείου, ο Τατάρ αντέδρασε στην άφιξη στρατιωτών των γερμανικών μονάδων ειδικών δυνάμεων «στις περιοχές που ελέγχονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου», όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας τα εξής: «Είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες για ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να έρθουν στο νησί χωρίς την δική μας άδεια και έγκριση, αφού εμείς είμαστε εταίροι και η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα